Operatsioonil Iraagi Vabadus teeniv Eesti kergejalaväerühm ESTPLA-9 viis möödunud kuu jooksul läbi 38 patrulli, seitse läbiotsimisoperatsiooni ja tagas julgeolekut erinevatel objektidel, teatas Delfile Kaitsejõudude teavitusteenistus.

Kergejalaväerühm ESTPLA-9 kaitseväelased tabasid operatsioonide käigus koos Ameerika Ühendriikide üksustega viis tagaotsitavat isikut ning konfiskeerisid kokku üheksa automaati AK-47, kaks snaiperrelva, ühe kergekuulipilduja RPK, 60 mm miinipilduja sihikut ja improviseeritud lõhkelaengu tegemiseks kasutatavaid materjale.

Möödunud kuu kuueteistkümnel ööpäeval tagasid Eesti rühma kaitseväelased julgeolekut erinevat objektidel. ESTPLA-9 ülema kapten Janno Märki sõnul võib ESTPLA-9 kaitseväelaste teenistusega Iraagis rahule jääda. „Mehed on teenistuse pingele ja ilmastikule hästi vastu pidanud,” ütles Märk.

Taasiseseisvumispäeval, 20. augustil tänas pataljoniülem Eesti kaitseväelasi teenistuse eest ja andis viiele ESTPLA-9 kaitseväelasele pataljoni tänumündi. ESTPLA-9 ülem andis hea teenistuse puhul meened ja tänukirjad kaheksale kaitseväelasele.

ESTPLA-9 teenib Ameerika Ühendriikide 1. ratsaväediviisi (1st Cavalry Division) 2. brigaadi 12. ratsaväerügemendi 2. pataljoni alluvuses, rühma vastutusala asub Bagdadi eeslinnas Abu Ghurayb´is. ESTPLA-9 ülem on kapten Janno Märk.

USA 1. ratsaväediviis on soomukeid ja helikoptereid kasutav manööver- ja läbilöögiüksus. 12. ratsaväerügemendi 2. pataljon, millele Eesti üksus otseselt allub, on soomusüksus.

Kaubakäitlusmeeskonna CT-3 kaitseväelased on teenistuses graafiku alusel.

CT-3 paikneb umbes 20 kilomeetrit An Nasariyah´i linnast loode suunas Tallili lennuväljal asuvas USA õhuväebaasis. CT-3 ülem on vanemseersant Janek Innos.

ESTPLA-9 on ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrullimisi, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet. Eesti kaitseväelased viivad läbi operatsioone koostöös USA armee üksustega, USA sõjaväepolitsei ja Iraagi politseiga eesmärgiga tagada kord, leida ebaseaduslikke relvi ja võidelda salakaubanduse vastu. Kaubakäitlusmeeskonna ülesandeks on transpordilennukitega saabuva varustuse mahalaadimine ja konvoeerimine.

Iraagis teenivate Eesti üksuste kontingendi vanem kapten Toomas Väli teenib Iraagi koalitsioonijõudude (Multinational Force-Iraq, MNF-I) staabis. Leitnant Andres Sang teenib Iraagi koalitsioonivägede (Multinational Corps-Iraq, MNC-I) teavitusosakonnas. Eesti on andnud oma missiooniüksuste operatiivjuhtimise üle Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM.

Riigikogu pikendas oma 14. aprilli otsusega Eesti kaitseväe üksuste isikkoosseisuga kuni 55 kaitseväelast osalemist Ameerika Ühendriikide ning rahvusvaheliste koalitsioonivägede koosseisus Kuveidis, Kataris, Bahreinis ja Iraagis kuni 20. juunini 2005.