Siófoki linnas 5.–7. septembrini toimuva kongressi peateema on „Keel ja rahvas“, teatas MTÜ Fenno-Ugria Asutus.

Eesti esindajad lähevad kongressile sõnumiga, et väikesi soome-ugri keeli tuleb hoida, sest pärast Nõukogude Liidu lagunemist on keeleline assimilatsioon Venemaa soome-ugri rahvaste seas kiirenenud.

2002. ja 2010. aasta rahvaloenduste andmeid võrreldes on näiteks mari keelt valdavate inimeste arv vähenenud umbes 20 protsendi võrra, ersa ja mokša, komi ja udmurdi keele kõnelejate arv 30 protsendi võrra. Vepsa keele osas on vastav näitaja 40 protsenti ning karjala ja saami keelte osas lausa 50 protsenti.

Soome-ugri rahvaste maailmakongress on soome-ugri ja samojeedi rahvaste esindusfoorum, mis on sõltumatu valitsustest ja poliitilistest parteidest. Eesti delegatsiooni seisukoht on, et alates 1992. aastast iga nelja aasta tagant eri piirkondades toimuvad maailmakongressid jääksid rahvaalgatuslikeks ega muutuks võimude käepikenduseks.

Venemaa soome-ugri rahvaste seas tekitas kongressidelegatsioonide kokkupanek omajagu segadust ning rahvusaktivistide ja võimuesindajate vahelisi vastuolusid. Maailmakongresside vahel tegutsev soome-ugri rahvaste rahvusvaheline konsultatiivkomitee leiab siiski, et ametnikud võiksid kongressil olla pigem vaatlejate, mitte delegaatide rollis ning delegaatidel peab olema rahva mandaat.

Eesti delegatsiooni moodustab 20 inimest, kelle hulka kuulub teadlasi, ajakirjanikke, kultuuritöötajaid, kultuuripärandi kaitse spetsialiste ja muude erialade esindajaid. Riigiametnikud ja riigikogu saadikud sõidavad kongressile vaatlejatena. Delegatsiooni juht on Tartu ülikooli uurali keelte ja hungaroloogia dotsent Tõnu Seilenthal.

Eesti delegatsiooni kokkupanemiseks levitati erinevate huvigruppide seas ringkirju ja üleskutseid ning avaldati teade Fenno-Ugria kodulehel. Nimekirja kinnitas MTÜ Fenno-Ugria Asutuse üldkoosolek.

Soome-ugri rahvaste 6. maailmakongressil kohtuvad ka Eesti, Soome ja Ungari presidendid Toomas Hendrik Ilves, Sauli Niinistö ja János Áder. Eestist sõidab kongressile ka kultuuriminister Rein Lang. Venemaad esindab riigiduuma delegatsioon.