Uus rekord sündis reede hilis-õhtul Hollandis Leewardeni EXPO keskuses. Selle sünnis oli oma osa viiel eestlasel (Giia Laidre, Kristjan Erm, Alice Laanemaa, Anu Sommer ja Kristiina Orehhova), kes said tänutäheks sertifikaadi ja kastitäie doominokive, kirjutab SL Õhtuleht.

“Doominopäeval 2004” juhtus mitu prohmakat, neist esimene juba minut ja kuus sekundit pärast seda, kui kantrilaulja Shania Twain esimese kivi pikali lõi. Efekt takerdus lae alt põrandale doominokividesse paiskuma pidanud jojo tõttu, mille nööril jäi pikkusest 0,5 sentimeetrit puudu, nii et lelu kivikesi ei puutunud. “Jumal hoidku, mul jäi süda seisma. Kaks kuud higistad verd ja siis… Mõtlesin, et nüüd ongi kõik läbi ja kojuminek,” meenutab Kristjan Erm.

Peakorraldaja Robin Paul Weijers lõi doominoefektile kepihoobiga hoo sisse. Ümberkukkunud kividest paljastus number 4 250 000 — just nii palju kive oli ladunud 80 inimest kogu Euroopast.

Doominoväljakud olid jaotatud teemade kaupa — lastest, sponsorilogodest, spordist ja ajaloost kosmoseni välja. Kukkunud kividest paljastusid näiteks seitsmekordse maailmameistri Michael Schumacheri punane Ferrari ja füüsik Albert Einsteini pilt. Purunesid kividest laotud Colosseum ja antiikajastaadion. Üks hämmastavamaid efekte oli see, kuidas akvaariumi põhjast valla päästetud õhumull paiskas kummuli akvaariumi kanalitesse laotud kivid.

Ahela katkestanud apse tuli ette korduvalt. Peamiselt olid need tingitud lohakusest, ebatäpsusest. Kokku jäi püsti üle 250 000 doominokivi. Eestlased saavad aga uhkustada sellega, et nende vigade tõttu ei jäänud püsti ühtki kivi. “Täiskasvanud meestel jooksid pisarad, kui nende töö läks luhta ning ahel katkes,” märgib Erm.

Kahe kuu vältel ladus Erm peamiselt kividest liine eri väljakute vahele, abiks pintsetid ja joonlaud. Ta pani paika ka kurve ning ladus kive sildadele ja sildade alla. Ladumise juures suuremaid apse ette ei tulnud.

Otsepildis rohkem kui 20 riiki jõudnud show’ lõpul teatas peakorraldaja Robin Paul Weijers uueks doominoefekti rekordiks 3 992 397. Kahe aasta tagune tippmark sai löödud 150 000 doominokiviga.

Enne Hollandisse sõitmist baaridaamina töötanud Kristiina Orehhova sõnul on doominokivide ladumine kurnavam kui öösel jooke valada. “Doominokivide ladumine on moraalselt raske, sest kui üks kivi kukub, kukub kõik ja see ajab närviliseks. Baaris teed aga lihtsalt uue joogi,” seletab Orehhova. “Õnneks saime maailmarekordi ja kõik on okei!”

Kanal 2 näitab doomino-show’st ülekannet vana-aasta-õhtul.