“Eesti töötajad arvavad, et sama töö eest on välismaal võimalik saada tunduvalt kõrgemat palka, kuid see on müüt. Kõrgemat palka saab tõhusama ja parema töö eest,” ütles töövahendusfirma Euro Workers esindaja Eesti Päevalehele.

Palju Eesti oskustööjõudu on Soomest tagasi saadetud. Vahendajad teavad rääkida, et näiteks Soomes leiba teeninud Eesti ekskavaatorijuhid on sealsetest lohakamad ja aeglasemad, mistõttu on ligi 20-aastase staažiga ekskavaatorijuhtide teenustest loobutud ja nad pärast kolme-nelja tööpäeva koju tagasi saadetud. Pettunud mehed tunnistasid hiljem ka ise, et nii puhast tööd ei ole nemad varem näinud nagu Soomes tehakse.

Ka on juhtunud, et Eesti veoautojuhid ei saa läänes hakkama üle 24 meetri pikkuste veokitega või teevad traktoristid lääne masinat nähes suured silmad.

Väga palju noori saadetakse tagasi maasika-, tilli-, herne-, porgandi- jms koristustöödelt. Tegemist on noortega, kel on vaid arusaam, et mingist kindlast summast algab palganumber, oskusi pole aga vaja teadvustada. Nii juhtubki, et nad viibivad paar päeva põllul, hakkavad seejärel kuraasitsema ning töötahe kaob kiiresti.

Teinekord ei suuda töövahendusfirmad tööotsijale üldse välismaal kohta leida, sest inimesele ei sobi ühel või teisel põhjusel ükski töö. Nii ei ole näiteks Rebase Koolitus ühele naisterahvale alates 2001. aastast viimase nõudmistele vastavat töökohta leidnud. Naine on käinud küll Soomes lüpsjana ning koduabilisena tööl, kuid sealt kiiresti tagasi tulnud.

Tööjõu vahendajate hinnangul tekivad probleemid just lihtsamate oskustööliste või päris erioskusteta töölistega. Sellistest inimestest saadetakse koguni iga viies kuni iga kümnes tagasi või tulevad nad ise tagasi, kuna töö ei meeldi. Oskamatud Eesti töölised heidavad halba varju ka töövahendusfirmadele, kellel on selle tulemusena keerulisem välismaal partnereid leida.

Kirjeldatud tendentsi ei kinnita rootslane Bengt Björenäs, kelle firma My Crew vahendab eestlasi Rootsi tööle. “Eks see üks gambling ole. Mõnel on load, aga ta ei oska autot juhtida. Seni ei ole Rootsist inimesi tagasi saadetud, kuid küll neid tuleb,” lausus ta.

Eesti Päevalehe andmetel on viimase poole aasta jooksul tegevust alustanud firmadest igaüks välismaale vahendanud maksimaalselt paarkümmend inimest.