The New Economics Foundation raport reastab maailma riigid õnneliku planeedi indeksi (Happy Planet Index) järgi, vahendab Postimees Online.

Nimekirjas võrreldakse inimeste eluga rahulolu ja keskmist eeldatavat eluiga sellega, kui palju ressursse nad oma elutegevuseks kulutavad. Uuringu tulemustest selgub, et hea äraolemise saavutamiseks ei pea ilmtingimata ennastunustavalt tarbima, vahendab BBC.

Selle indeksi järgi on Eesti 178 riigi hulgas 173. kohal, astme võrra madalamal Venemaast. Meist jäävad maha ainult Kongo Demokraatlik Vabariik, Burundi, Svaasimaa ja Zimbabwe.

Läti on 160., Leedu 149., Soome 123. ja Rootsi 119. kohal. Soome ja Rootsi nõrkade edetabelikohtade põhjuseks pole siiski inimeste rahulolematus oma eluga, vaid erakordselt kõrge tarbimise tase.

Koostatud edetabeli tipus troonivad aga valdavalt Okeaania ja Ladina-Ameerika riigid, mille elanikud on hoolimata vähesest tarbimisest üldiselt väga õnnelikud. Esikolmiku moodustavad Vanuatu, Columbia ja Costa-Rica. Kommunistlik Kuuba on näiteks 6. kohal.

Saksamaa on 81., Jaapan 95., Suurbritannia 108. ja USA alles 150. kohal.

Raporti üks autoritest Nic Marks seletas edetabelit kommenteerides, et ehkki mitte üheski riigis ei ole saavutatud täielikku heaolu, näitab tabel siiski, et kõik inimesed võiksid paremini elada, kui nad ei raiskaks maakera ressursse asjatult.