Lähitulevikult ootavad inimesed ennekõike stabiilsust, negatiivset stsenaariumi kardab vaid ligikaudu kolmandik kodanikest. Tööhõives oodatakse lähiaegadel endise olukorra jätkumist: tööturgu ja töö leidmise võimalusi hinnatakse heaks. Olulisima probleemina nähakse hinnatõusu, teatas Delfile Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

“Euroopa Liidu kontekstis paistavad Eesti kodanikud silma oma positiivsete hoiakute poolest. Euroopa Liidu keskmisest ollakse kõrgemal nii hetkerahulolu kui tuleviku ootuste osas. Jätkuvalt positiivselt suhtutakse ka Euroopa Liitu kuulumisse,” ütles Euroopa Komisjoni esinduse juht Toivo Klaar.

Kodanike osakaal, kes peavad Euroopa Liitu kuulumist heaks on võrreldes kevadega veidi langenud: 66%-lt 61%-le, olles siiski eelmiste aastate keskmisest tasemest kõrgemal.

“2007. aasta kevadine uuring langes otse Pronksiöö ja selle järelkajade keskmesse, mis mõjutas suhtumist erinevatesse institutsioonidesse, sealhulgas Euroopa Liitu, positiivses suunas. Sügiseks on hoiakud taas stabiliseerunud tavapärasemale tasemele. See tähendab endiselt, et kodanikud on Euroopa Liitu kuulumise osas väga positiivselt meelestatud,” ütles TNS Emor projektijuht Jaanika Hämmal .

Euroopa Liidust näevad kokkuvõttes Eestile kasu 80% kodanikest. Euroopa Liidu rolli Eestis tunnustatakse ennekõike kaitse- ja välispoliitikas, terrorismivastases võitluses, majanduses ja keskkonnakaitses.