Mcopest 2004 on esimene Eesti territooriumil korraldatav rahvusvaheline sõjaline operatsioon, mida Eesti NATO liikmena juhib, teatas Delfile kaitsejõudude peastaabi teavitusteenistus.

21. maist — 2. juunini Naissaarest põhja pool ning Narva-Jõesuu lähistel asuvatel aladel läbiviidaval operatsioonil osaleb 14 alust kokku 10 riigist, lisaks neile rahvusvaheline tuukriüksus.

Enamus osalevaid laevu jõudis Tallinna Vanasadamasse täna hommikul.

Käesoleva miinitõrjeoperatsiooniga tähistab Eesti Merevägi kümne aasta möödumist miinitõrjealasest tegevusest Eesti vetes.

10 aastat tagasi alustasid Rootsi ja Eesti Merevägi ning Rootsi Geoloogiliste uurimistööde keskus Eesti vete puhastamist maailmasõdade aegsetest lõhkekehadest.

Järgnevate aastate jooksul viidi Eesti vetes läbi kümme rahvusvahelist miinitõrjeoperatsiooni. Miine on leitud Saaremaa ja Osmussaare lähistelt ning Paldiski lahest, viimastel aastatel on põhjalikult läbi uuritud Tallinna ja Muuga laht ning Naissaare ümbrus.

Käesoleva operatsiooni käigus puhastatakse idapoolsemaid alasid, kus sõdade ajal olid teadaolevalt eriti suured miiniväljad.

Kümne aasta jooksul on miinitõrjeoperatsioonide käigus läbi uuritud 480 ruutmiili (1650 km²) suurune veeala, leitud on 224 miini, 29 vrakki ja 60 muud lõhkekeha.

Operatsioonil osalevad laevad peatuvad Tallinna Vanasadamas Admiraliteedi basseinis. Pühapäeval on kella 13 — 16 Saksa, Soome, Belgia ja Prantsuse sõjalaevad avatud kõigile külastajatele.