"Olen tänulik teie teenistuse eest siin, olete teinud väga head tööd ja olen uhke, et olen saanud teiega koos teenida," ütles EUFORi Kesk-Aafrika vägede kohapealne ülem prantsuse brigaadikindral Thierry Lion eestlastele tänasel EUFORi rivistusel Ucatexi baasis.

Lisaks avaldas brigaadikindral Lion kurbust, et eestlaste jalaväerühma teenistus EUFORis läbi saab.

Eesti kaitseväelased alustasid teenistust Kesk-Aafrika Vabariigis mai algusest ning nende ülesanne oli läbi viia julgestus- ja toetusoperatsioone, et vabastada Aafrika Liidu rahuvalvemissiooni ja Prantsuse üksuseid vahetute operatsioonide läbiviimiseks.

Ligi nelja kuu jooksul tegi eesti jalaväerühm Aafrika pealinnas Banguis üle saja patrulli, neist ligi viiskümmend öösel, kümmekond konvoi julgestamist ja osales paarikümnel operatsioonil, lisaks on eestlased taganud EUFORi baasi Ucatexi valvet.

Viimastel kuudel eestlaste vastutusalaks olnud Bangui kolmas ja viies linnaosa on kriitilisemaid kohti pealinnas, kus elab nii moslemeid kui kristlasi.

Ligi 50 liikmelisest kaitseväe Kesk-Aafrika Vabariigi kontingendist moodustab enamiku rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Lisaks jalaväelastele teenivad Kesk-Aafrika Vabariigis ka logistikud ja staabiohvitserid.

Enamus kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega. Kontingendi ülem on kolonelleitnant Sten Allik ja rühmaülem kapten Tanel Rattiste.

Euroopa Liidu sõjaline operatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis on kavandatud kestma kuni selle aasta lõpuni. Operatsioonil osalevad Prantsusmaa, Eesti, Hispaania, Holland, Luksemburg, Itaalia, Soome, Rumeenia, Poola, Saksamaa, Läti, Leedu, Ühendkuningriigid ja Gruusia.