Aasta eest edukalt Everesti vallutamist juhtinud Sarmeti sõnul on ettevalmistused Türgis asuva 5165-meetrise Suur-Ararati tippu tõusmiseks kestnud üle nelja kuu. Eelkõige on asi veninud just poliitiliste sündmuste tõttu, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Istanbulist plaanisime sõita kolme-nelja päeva jooksul 2000 kilomeetri kaugusele, Ararati idaküljel paiknevasse Vani linna, kuid see on piirkond, kuhu ei lasta,” ütles Sarmet. “See on 10-15 kilomeetrit Iraagist ja sealsete sündmuste pärast saatkond meid sinna ei lase.”

Seega alustavad nad retke teiselt poolt, Armeenia piiri äärest. Sarmeti saatjaiks on Everesti vallutusel tuntust kogunud Ivar Lai ning veel kaheksa mägironijat.

Kuna Türgil ja Armeenial on olnud pikki aastaid kana kitkuda, siis antakse Eesti ekspeditsioonile kaasa ka “giid”. “Ta on giidi nime all, aga tegelikult kaasas selleks, et meil silm peal hoida,” märkis Sarmet.

Ararat meenutab justkui laeva, olles kahe koonusega mägi. Kõrgem tipp on 5165 meetrit kõrge, madalam ligi 3600 meetrit.

Vallutajad peavad kõige olulisemaks seda, et just tänavu sügisel täitub 175 aastat sellest, kui esimese inimesena vallutas Ararati toonane Tartu üliõpilane Johann Jakob Friedrich Parrot, Tartu ülikooli kunagise rektori Georg Friedrich Parroti poeg.

Parrot oli oma aja kohta suur mägironija, viis-kuus aastat enne Ararati vallutust 1829. aastal oli ta läbinud Alpid ja Püreneede tipud.

Ararati mäge on mainitud ka piiblis, sest legendi kohaselt jäi just seal vee alanemisel pidama Noa laev. “Uskumatu, kuid siiani käivad seal tõsimeelsed teadusekspeditsioonid, et leida Noa laeva jälge või jäänuseid,” märkis Sarmet.

Eestlased on mäe vallutamiseks planeerinud 10-12 päeva. Sarmeti sõnul pole tegemist raske mäega, kuid oma ohud on seal siiski. “Üleval on meetri jagu lund, milles peame sumpama. Kui läheksime augustis, oleks lumi jäine ja veelgi ohtlikum,” lausus ta.

Aasta eest edukalt lõppenud Everesti vallutuse järel on see aasta olnud hingetõmbeks. Sama seltskond pole aga maha matnud mõtet vallutada Antarktika ja Uus-Guinea mäed. Selleks peab aga sponsoritelt raha saama. Praeguse matka on mehed ise kinni maksnud, inimese kohta on arvestatud ligi 10.000 krooni.