Kaitsejõudude pressiesindaja sõnul ei ole raskete ilmastikuolude tõttu teada, millal lennuk Eesti kaitseväelastega saab Kabulist õhku tõusta.

Kaitsejõud saatsid Afganistani uue demineerimismeeskonna juba 11. märtsil ning viimased pool aastat missioonil viibinud kaitseväelased pidid esialgsete kavade järgi naasma kodumaale märtsi kolmandal nädalavahetusel.

Kaitsejõudude pressiesindaja sõnul algas Afganistani saadetud uue rühma missioonieelne väljaõpe juba 5. jaanuaril.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO juhitud rahutagamismissioonil alates mullu märtsist. Kaitsevägi on lähetanud missioonile kuueliikmelise demineerimismeeskonna ning eraldi staabiohvitseri, kes tegeleb rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF staabis meditsiinialaste küsimustega.

Mullu 17. detsembril langetatud otsusega pikendas riigikogu osalemist ISAF missioonil 14 kuu võrra alates tänavu 3. jaanuarist. Riigikogu otsusega on Eesti ISAF missiooniüksuse suurus kuni 12 inimest.

Kaitseväe demineerimismeeskonna liikmed teenivad NATO juhitava rahvusvaheliste julgeoleku tagamise abijõudude ISAF missiooni koosseisus ning nad kuuluvad koos kanadalaste, sakslaste ja itaallastega Kabulis paikneva rahvusvahelise brigaadi demineerimiskompaniisse.

Demineerimismeeskonna ülesanne on lõhkekehade otsimine, teisaldamine ja hävitamine Kabuli ümbruses. Igal nädalal osaleb meeskond neljas kuni kaheksas demineerimisoperatsioonis. Demineerimismeeskond on hävitanud kümneid tuhandeid avastatud lõhkekehi.

Muu hulgas hävitatakse plaanilistel töödel koos teiste riikide demineerijatega endiste Talebani vägede ladudes olevaid standardseid lõhkekehi, tehakse maastikuluuret koos jalaväelastega, kontrollitakse mehitamata luurelennukite stardi- ja maandumisalade ohutust ning sõidetakse väljakutsetele lõhkekehade leidmisel.

Eesti demineerimismeeskond kasutab missioonil varustuse vedamiseks Land Rover maastikuautot koos haagisega ja Mercedes Unimog veoautot. Meeskonna varustusse kuuluvad käsitulirelvad, miini- ja pommiotsijad, kaitseülikonnad, lõhkeained ja muud töövahendid.

Missioonis on Afganistanis saanud haavata kolm Eesti kaitseväelast.

Alates tänavu veebruarist teenib Kabulis paiknevate NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF staabis missiooni peaarsti vahetus alluvuses ka üks Eesti kaitseväe meditsiiniohvitser.

Meditsiiniohvitseri teenistusülesanne on meditsiinialase info kogumine missiooniüksustest, meditsiinilise abi tagamine ja koordineerimine ning meditsiinialase väljaõppe ettevalmistamine.

Eesti kaitseväe meditsiiniohvitser rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude staabis on major Andrus Remmelgas.

ISAF on ÜRO põhikirja rahutagamist käsitleva peatüki ning ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonide alusel loodud organisatsioon, mille ülesanne on Afganistani rahva abistamine, mitte nende valitsemine.

ISAF loodi 2001. aasta 6. detsembril vastavalt Bonni kokkulepetele ning eksisteerib kuni Bonni protsessi eduka lõpetamiseni.