Nii jagas oma mõtteid reisiblogija Merlin Parsin seoses Tais mõõtu koguva koroonaepideemiaga. Järgnevalt on võimalik lugeda tema vaatevinklist ja kogemustest paradiisisaarel Phuketil, mis on kujunemas Tai kuningriigi koroonakeskmeks - nagu meil on selleks saanud Saaremaa.

Vaata ette, mida soovid

„Õõh! Ma soovin, et rannas joostes ei oleks kõik kohad uimaseid ja segaduses inimesi täis, kes koguaeg ette koperdavad!“. „Mulle meeldiks nii väga, kui inimesed ei peaks mulle toidupoes kaksiratsi kukile ronima, vaid jätaks väikse hingamisruumi ka!“ „Oleks vaja mingi moodus välja mõelda, kuidas ma päikse käes koguaeg oma nina ära ei kõrvetaks.“

Koroona kuulas kõrvu kikitades kogu mu soovide nimekirja ära ja vaid mõni kuu hiljem võisin – koos ülejäänud Phuketi bandega – enda „unistusi“ täies hiilguses näha.

Kui detsembris hakkasid laiemad kuuldused Wuhanis toimuvast levima, elasime meie oma väikse üksusega veel Phuketi linnas. Esialgu paistis, et pandeemiapaanika sai pigem jõuluhüsteeria poolt vallutatud ning ainsat tunnistust eelseisvast kaosest andsid vaid kaubamaja sissepääsude juurde paigutatud käte desinfitseerimisvahendid. Tualettpaberi-terroristid Phuketis pead ei tõstnud ning lubasime vajadusel Eestisse sõpradele humanitaarabi korras WC-paberi rullid teele panna.

Õige kehatemperatuuri eest saab pluusile kauni neoonoranži kleebise.

Ent peatselt sai kaubamajadesse sisenedes lisaks kätepesule ka kiire kraadimine tehtud. Kui algklassides sai eeskujulikult lahendatud kodutöö eest päevikusse erkpunase lepatriinu kleepsu, siis nüüd saame õige kehatemperatuuri eest pluusile kauni neoonoranži kleebise. Olgu mainitud, et kohalikest kraadiklaasidest lähtudes jääb „õige“ kehatemperatuur vahemikku 35.0-36.9, kuid karmimates poekestes võid riskigruppi kukkuda ka skooriga 36.4.

Kätepuhastusvahenditest pole avalikus ruumis puudust.

Maskide kandmine on seadusega kohustatud

Umbes märtsi keskpaigas tabas pandeemiapaanika ka Phuketit ning sellest ajast on kohalikud keelud, käsud ja piirangud olnud muutlikumad kui Eesti ilm. Kui Patongi tuntuimal meelelahutustänaval esimesed viirusjuhtumid avastati, suleti üleöö kõik meelelahutusasutused ning söögikohad. Poodide lahtiolekuaegu lühendati ilma igasuguse hoiatuseta ning ühel hommikul oli rand punaseid lippe ning keelumärke täis.

Maski kandmine on kohustuslik. Kui mõnda adrenaliinisõltlast just ligi 600-eurone trahv või Tai vangla sisemus ei ahvatle.

Mäletate seda soovi, et inimesed hommikujooksu käigus seosetult ringi ei tuterdaks? Just. Täidetud! Meenub, kuidas ma unistasin, et keegi poes minu kukil oma ostunimekirja ei täidaks? Jep! Korras: meeter pikivahet, sõbrad! Ja mis mu päikesepõletatud nina puudutab? No seda ei saa ka enam teiste asjadesse toppida, sest pisut üle nädala on Phuketis maski kandmine kohustuslik. Kui mõnda adrenaliinisõltlast just ligi 600-eurone trahv või Tai vangla sisemus ei ahvatle.

Maskide kandmine on kohustuslik.

Pea kõik piirangud Phuketil kehtestatakse üleöö ning reageerimisaeg nendega kohanemiseks on olematu. Paraku ei saa lootma jääda ka kohalikele aukonsulitele, kes meid erinevatest muutustest ning piirangustest imetlusväärse järjekindlusega umbes kaks päeva pärast nende jõustumist teavitavad. Tõenäoliselt pääsesime maskimaksust vaid tänu kohalike kurjadele pilkudele ja agressiivsele maskidele osutamisele, kuna lugesime sellest välja, et ilmselt oleks mõistlik enda näod siiski kaetuna hoida, teadmata, et selleks hetkeks oli maskiballist osavõtmine juba kõigile kohustuslikuks tehtud.

Koroonapandeemia on Merlini ellu toonud nii mõnedki ebatavalised seigad. Sellest, kuis aukonsulid Merlini ja ta abikaasa pika ninaga jätsid ning mis sorti loomad on Phuketi tänavaid oma kohaloluga "õnnistama" asunud, saab lugeda lähemalt tema Dream n' Trip reisiblogist.