“Meie parteil oleks üle riigi võinud paremini minna,” ütles Kuusamos elav Säkkinen esmaspäeval BNS-ile. “Ka Oulu läänist lootsime parlamenti kolm esindajat, saime kaks.”

Oulu valimispiirkonnas 853 häält kogunud Säkkinen on oma isikliku tulemusega rahul. “Kuusamo on Keskpartei kants ning olen õnnelik, et uustulnukana kogusin siin kõigi kandidaatide seas teise tulemuse.”

Keskpartei võttis 75 protsenti Kuusamos antud häältest, sotsiaaldemokraatidele jäi 9,5 protsenti. SDP esindajad said Kuusamos 901 häält, Säkkinen kogus neist 524. Keskpartei esindaja Tuomo Hännineni tulemus oli ligi 6000 häält.

Säkkinen ütles, et erilist hingetõmbeaega ei ole. “Esmaspäeval puhkan, teisipäeval tuleb jälle ametis olla,” nentis Kuusamos Sokose hotellis ettekandjana töötav naine.

Jätkub ka parteitöö. “Valimised olid hea kogemus ning seda tuleb erakonna huvides kasutada,” ütles sotsiaaldemokraatlike naiste lääniorganisatsiooni juhatusse kuuluv Säkkinen, kes osaleb ka mitme Kuusamos tegutseva organisatsiooni töös.

Seda, kas ta ka nelja aasta pärast uuesti kandideerib, ei osanud Säkkinen öelda. “Vara veel,” nentis ta. “Vaatame.”

Tallinnas 1965. aastal sündinud Merike Link asus Soome elama 1990. aastal. Ta on sealt leidnud abikaasa. Peres kasvavad 11-aastane tütar ja kuueaastane poeg. Soome kodakondsus on tal eelmisest suvest.

Säkkinen oli üks neljast Soome sisserändajast SDP kandidaatide nimekirjas. Samasuguseid inimesi on ka teistes erakondades, kokku kandideeris Soome 200-liikmelisse parlamenti veerandsada sisserännanut.