„Tokyos transport ei liigu, päris paljud rongiliinid on kinni pandud ja need, mis toimivad, on ülerahvastatud,“ kõneles ta. Elektrienergia kokkuhoiuks organiseeritakse elektrikatkestusi, sest tuumaelektrijaama rivist väljalangemine on põhjustanud tõsise energiakriisi.

„Mina ise elan Tokyo kesklinnas ja käin igal pool jalgrattaga,“ lausus Tammoja. „Tänavad on täis jalgrattaid. Ummikuid on palju. Rongijaamad on paksult rahvast täis. Oodatakse tunde. Näiteks üks sõber jalutas töölt koju kümme tundi. Paljud minu tuttavatest ei läinud täna tööle just sellepärast, et puudus transport.“

Samal ajal Tammoja ise töötab ülikooli kõrvalt restoranis. „Minu restoran töötab vaikselt ja veerandkoormusega. Külastajaid on aga vähe,“ lausus ta.

Tammoja kirjeldas, et poed on pealinnas suhteliselt tühjad. „Päris nii hull ei ole, et üldse midagi ei müüda, ja inimesed kindlasti hoiavad rohkem kokku, kui nad seda varem tegid,“ rääkis Tammoja toidust. „Kõige kiiremini osteti ära valmistoidud, sest kuna siin on valdavalt gaasipliidid ja esialgu gaasi polnud. Varutakse ka riisi ja vett.“ Ka Tammoja on vett ja toitu varunud.

Ta tunnistas, et hinges on ärevus. „Paistab, et üks häda ajab teist taga. Tuumajaama jahutuseks on sinna merevett pumbanud, aga ega see olemist kindlaks ei tee,“ kirjeldas ta. Mure on tema sõnul selles, et kui tuumajaamas peaks midagi kehvasti minema, siis tuul hakkab seda radioaktiivsust laiali ajama.“ Ta märkis, et osad kaaslased, kellel on väikesed lapsed, saatsid lapsed ära sugulaste juurde või lahkusid juba riigist.

„Kui ma kuulsin esimesi tuttavaid, kes hakkasid riigist lahkuma, siis mõtlesin, et võib-olla pingutatakse üle,“ meenutas Tammoja. Nüüd ta enam nii ei mõtle. „Päris kõhe on. Maa väriseb ikka. Midagi hullu minu ümbruses ei ole, suuri kahjustusi pole, aga see, mis põhjapool toimub, on täiesti õudne.“

„Hetkel üritan organiseerida pileteid Tallinnasse. Loodan, et saan neljapäeval lennuki peale,“ kõneles Tammoja. „Pass on tagataskus olnud reedest saadik. Asju ma juba pakin. Kui ma pileti saan, siis kuidas ma sinna lennujaama saan ja kui ma sinna jõuan, kas seda lendu enam on? Buss on praeguse seisuga kõige kindlam.“

Ülikoolis on praegu talvevaheaeg ja päris paljud välistudengid on kodus. Õppetöö algab uuesti aprillis ja selleks ajaks loodab Tammoja Jaapanisse tagasi minna.