Prahas elav eestlane Maiko Mathiesen rääkis Delfile, et hetkel enam ei paista, et olukord hullemaks läheks. „Pühapäeval veel tõusis veetase järsult, aga enam ei tõuse, sest kaks nädalat väldanud vihmasajud on praeguseks lõppenud.“

Veel eile ei pidanud lapsed Prahas kooli minema. Paljud firmad soovitavad oma inimestel töötada kodust, sest linna ühistransport on häiritud ja metrooliiklus ei toimi osaliselt, rääkis Mathiesen. Metroo suleti tema sõnul selleks, et võimalikku katastroofi ära hoida, kuna kallaste äärest võib vesi metroose sisse voolata.

„Praha kesklinnas evakueerimist pole olnud, aga mõned inimesed, kelle kodud on jõe ääres, on ise kodunt ära läinud,“ kõneles Mathiesen. „Jõeäärsed restoranid, kus tavaliselt saab õlut ja õhtusööki nautida, on praegu suletud ja vee all. Nendel võib olla päris suur majanduslik kahju, aga eks nad on sellega arvestanud.“

Tema sõnu on muljetavaldav, et linn on investeerinud veetõkkesüsteemi ja nüüd ääristavad jõge spetsiaalsed 80 sentimeetri kõrgused metallist aiad, mis pannaks tänavasillutisse. Südalinnas ei ole vesi tänavatele tunginud.

Välisministeeriumi teatel ei ole Prahas Kampa saarel asuvasse Eesti saatkonda vesi siiani tunginud. Küll on aga saar inimestele suletud ning seetõttu on juurdepääs saatkonnale piiratud. Tšehhis konsulaarabi vajavatel kodanikel palub ministeerium võtta ühendust välisministeeriumi valveametnikuga telefonil +372 53 01 9999 või +372 6377 000 (24h).