Vahistamisel konfiskeeriti meestelt üle 500 võltsitud pangakaardi, teatas Läti politsei.

Kahe tunni jooksul jõudsid petturid oma arvele kanda ligi 250.000 latti ehk 6,64 miljonit Eesti krooni. Petturid oleksid võinud politsei teatel kaardipettuse abil kanda oma arvetele miljoneid latte.

Petturid registreerisid Lätis varifirma, mille asutajaks ja omanikuks märgiti kindla elukohata isik. Registreermisel teatasid sulid, et kavatsevad hakata tegelema VIP-turistide teenindamisega, kes sularaha asemel kasutavad pangakaarte.

Hansabanka juhatuse aseesimees Ugis Zemturis ütles BNS-ile, et pank märkas petturite katset kanda oma kontole ühe Ameerika Ühendriikide panga kaardilt raha ning pöördus politseisse ja ennetas nii riigi kõigi aegade suurima mahhinatsiooni.

“See juhtum näitab, et Hansabanka ja kogu Läti pangandussektori kaardisüsteem on samal või isegi kõrgemal tehnilisel tasemel maailma standarditega võrreldes,” sõnas Zemturis.

Politsei otsib kuriteo kaasosalistena taga veel mitut Eesti ja teiste naaberriikide elanikku.

Samuti üritab politsei kindlaks määrata võltskaartide valmistamiskohta ning nende kodeerimisega tegelenud häkkereid.

Varastatud raha kannab pank Ameerika Ühendriikide pankade klientidele tagasi ning paljud neist ilmselt ei märkagi juhtunut, ütles Läti majanduspolitsei ülem Viesturs Briedis BNS-ile.

Ta lisas, et tõenäoliselt on vahistatud mõne rahvusvahelise kuritegeliku jõugu liikmed, ning märkis, et nii ulatuslikku kaardipettust pole Lätis varem üritatud.