Aastavahetuse eel New Yorgi-Philadelphia-Washingtoni reisi korraldanud reisibüroo Mainedd imestus oli suur, kui Tallinna USA saatkond rahuldas 35-liikmelisest grupist vaid 13 inimese viisataotluse.

Mahajääjate seas oli teiste hulgas reisil invaliidi hooldama pidanud Tallinna Pedagoogikaülikooli tudeng, heal järjel abielupaar Pärnust ning Pärnumaal talu pidav keskealine abielupaar Rein ja Lea Tamme.

Kalapüügi ja põlluharimisega elatist teeniv Rein Tamme (44) tegi pärast esimest äraütlemist kahe nädala jooksul teisegi viisataotluse. Kolm päeva hiljem sai ta uuesti äraütleva vastuse.

“Nad kirjutasid, et kui ma suudan poole aasta jooksul oma elus muutusi ja ümberkorraldusi teha, siis võin uuesti tulla,” meenutas ta. “Olen maainimene ja sain sellest nii aru, et lõpetagu ma see tootmine ära ja koligu linna elama.”

Kauaoodatud puhkusereisi sellisest lõpust kibestunud Tammed rebisid mõlemad äraütlevad vastused kodus puruks ning enam USA saatkonna ukse taha ei kipu.

Pedagoogikaülikoolis geoökoloogiat õppiva Katrin Lipu (22) USA-sõidule tõmbas kriipsu peale kahtlus, et kuna ta on vallaline ja lastetu, pole tal ka suurt põhjust Eestisse tagasi tulla.

Katrin Lipp pidi reisil hooldama invaliidistunud naist, kes teda kui perekonnatuttavat Ameerikasse kaasa kutsus. Kui selgus, et noor naine viisat ei saa, tahtis Järvamaal elav vanaproua minna elu jooksul kogutud säästude eest plaanitud reisile koos elukaaslasega. Viisata jäi aga ka talu pidav mees.

“Mehele olevat otse öeldud, et tal on vähe lehmi ja väike majapidamine, mistõttu ta viisat ei saa,” rääkis Katrin Lipp.

Pärast sellist ebaõnnestumist kahtleb reisibüroo Mainedd juhataja Virve Toom, kas ta järgmist sõitu üldse ette võtab.

Veel mitu eile Postimehega rääkinud väiksemat reisifirmat tunnistas, et viimasel ajal on tekkinud tõrkeid USA viisade hankimisel. Samas oli ka firmasid, kes ei teadnud probleemist midagi ja ütlesid, et pole mingi küsimus näiteks kümneks aastaks viisat saada.