Pärnus tungis vesi kohati kuni kesklinnani. Inimohvreid tulvavesi kaasa ei toonud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Pärnus ja Läänemaal on alajahtumise tõttu kannatada saanud 12 inimest ning üks inimene on saanud vigastada lahti tulnud katuseplekist, teatas päästeamet esmaspäeva hommikul.

Linnapea Väino Hallikmäe sõnul ulatub Pärnule tekitatud kahju mitme miljoni kroonini.

Pärnu lasteaiad ja koolid alustavad esmaspäeval siiski tööd. Õppetöö ei alga vaid vene gümnaasiumis ja Tartu ülikooli Pärnu kolledžis.

Haapsalus ujutas vesi üle Holmi poolsaare ja Paralepa kaldapiirkonna koos kahe remondis olnud sanatooriumiga.

“Vigastatuid ei ole, päästetud ja evakueeritud on üle 50 inimese, neist enamik Haapsalu linnast,” ütles Lääne maavanem Sulev Vare pühapäeva õhtul Postimehele. “Kõige hullem ongi olukord linnas, holmid olid pool päeva vee tõttu nii ära lõigatud, et ainult paadiga sai ligi. Õhtupoole vesi taandus ja suuremate autodega sai seal juba sõita.”

Haapsalu sanatooriumidest sai enim kannatada Fra Mare, kus alles laupäeval lõppes remont.

Tormi tõttu on mandrist täielikult ära lõigatud Kihnu, Ruhnu, Manilaid ja teised väikesaared.

Vesi tõusis ka Võsul ja Vergis, maavanem kutsus kokku Lääne-Viru kriisikomisjoni.

Tormikahjustuste likvideerimisega tegelevad päästeteenistused, piirivalve, politsei, kaitseliit, kaitsevägi, Eesti Energia, maanteeamet, Punane Rist ja vabatahtlikud.

EMHI andmetel tugevneb tuul taas esmaspäeva pealelõunal, ulatudes kuni 23 m/s.

Autojuhtidel soovitati tormi ajal puudega ääristatud teedel mitte sõita, sest langevad puud võivad olla ohtlikud nii autodele kui ka inimestele. Vältimatu sõitmise korral soovitati sõita aeglase kiirusega, et langevate puude puhul jõuaks reageerida.

Rannapiirkondades elavatel inimestel paluti veetaseme tõusu oma elamu territooriumil jälgida. Juhul, kui vesi peaks tungima hoonetesse tuleks tähelepanelikult jälgida, et veega ei puutuks kokku elektrijuhtmed, pistikupesad ega elektrivõrku ühendatud kodumasinad.

Üle Eesti toimunud tormikahjustuste tõttu kogunes ööl vastu pühapäeva Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni kriisireguleerimismeeskond.