“Tööd saadi kätte Euroopa kaugest nurgast,” ütles Eesti Päevalehele politsei-ameti pressiesindaja Indrek Raudjalg, kuid keeldus juurdluse huvides kohta täpsustamast.

“Need pildid on teinud läbi Euroopa turnee ja viibinud enamuse ajast välismaal,” ütles keskkriminaalpolitsei direktor Andres Anvelt.

Eesti Päevalehe andmetel saadi kunstiteosed kätte Hispaaniast, kuhu need viidi Eestist salaja juba mitu aastat tagasi.

Teoseid politseilt vastu võtma tulnud kunstimuuseumi pea-spetsialist Mai Levin hindas nende olukorda rahuldavaks ja ütles, et see pole vahepealsetel aastatel oluliselt halvenenud. “Olid ennegi kehvas olukorras ja ega vintsutused pole neile parandavalt mõjunud,” lisas Levin.

Kättesaadud töödest väärtuslikemana nimetas Levin James Walkeri “Keisrinna Katariina II portreed” ja John Jonesi “Charles James Foxi portreed”.

Hispaaniast tabatud 16 teost maksavad hinnanguliselt kokku 205.500 krooni.

Levin ütles, et kuigi kätte saadi väga väärtuslikud teosed, on suur osa hinnalistest töödest senini siiski veel leidmata. Levin tõi näiteks Rembrandti 17. sajandist pärit ligi 400.000 krooni maksva ofordi “Saskia ja viis pead”.

Kunstimuuseumist varastatud töid on leitud ka varem — eelmise aasta suvel leidis keskkriminaalpolitsei üles 38 varastatud kunstiteost koguväärtusega 684.000 krooni.

Kokku varastasid kurjategijad 1995. aastal muuseumist 143 teost, mis maksavad kokku üle 3,7 miljoni krooni. Kaks aastat hiljem mõistis Tallinna linnakohus varguse eest süüdi muuseumi baaritöötaja Andres Vaheri ja valvuri Heiti Tomingase.