Peaminister Andrus Ansip ja riigikogu esimees Ene Ergma kohtusid täna Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) direktori Rene Oosterlinckiga.

Kohtumisel arutati Eesti ja agentuuri vahelisi koostöövõimalusi, teatas valitsuse pressibüroo.

Peaminister Ansipi sõnul viib agentuur ellu programme, kus Eesti suudab olla nii teadmiste pakkuja kui ka kasutaja rollis.

Peaminister rõhutas, et ühelt poolt on Eesti teadlased olnud kaasatud kosmoseprogrammidesse ning selle tulemusena on välja töötatud mitmeid unikaalseid seadmeid. Teisalt on Eesti huvi arendada ettevõtete tehnoloogilist võimekust ning motiveerida neid osalema globaalselt ambitsioonikates projektides.

Kosmose uurimine ja kasutamine on tänapäeval saanud paljude eluvaldkondade — näiteks telekommunikatsiooni, navigatsiooni, ilmaennustuse, keskkonnaseire jne — lahutamatuks osaks. Kosmosega seotud arendusprojektide käigus väljatöötatud tehnoloogiad leiavad edaspidi sageli rakendusi muudes valdkondades.

Peaministri sõnul on Eestis ettevõtteid, kes tegutsevad tehnoloogilise arengu eesliinil, eeskätt IT ja materjaliteaduse vallas, aga ka biotehnoloogias. Samuti võiks Eesti ettevõtetele huvi pakkuda navigatsiooni ja satelliitsidega seotud teemad.

Euroopa kosmoseagentuuri ja Eesti koostöölepingu elluviimist koordineerib Eesti poolt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Koostööleping võimaldab meie ettevõtetel tutvuda ESA hankepõhimõtete ja standarditega, eesmärgiga arendada nii ettevõtete tehnoloogist kui ka administratiivset võimekust.

ESA on valitsustevaheline organisatsioon, mille eesmärgiks on edendada kosmoseuuringuid, arendada uusi tehnoloogiaid ja tugevdada Euroopa tööstuse konkurentsivõimet. ESA-sse kuulub praegu 17 liikmesriiki.

ESA tegevust finantseerivad liikmesriigid vastavalt oma sisemajanduse koguprodukti suurusele. ESA üheks tegevuspõhimõtteks on unikaalne tööstuspoliitika, mille järgi liikmesriikide ettevõtted ning teadus- ja arendusasutused saavad ESA-lt tellimusi vähemalt 90% ulatuses liikmesriigi poolt sissemakstud liikmemaksust.