Eesti elanike teenimine Vene sõjaväes pole küll massiline, kuid seda tuleb ette, kirjutab Põhjarannik. Täpset statistikat selle kohta ei peeta, kuid Venemaa sõjaväeallikate andmetel on mitukümmend Eesti noormeest Vene sõjaväes armeeteenistuse läbi teinud või sealsetes sõjakoolides õppinud.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko ütles Delfile, et Eestil kui demokraatlikul riigil ei saa olla midagi selle vastu, et vene kodanikust noormees, isegi kui ta elab Eestis, läbib ajateenistuse oma maa sõjaväes. „Eesti kaitsev äkke nad minna ei saa,” lisas Mikko.

Kingissepa sõjakomissariaadi kutsealuste osakonna ülem Igor Sajenko ütles Põhjarannikule, et tal on ükskõik, kust kutsealune tulnud on. Ta kinnitas, et Eesti elanikud käivad tõepoolest tema juures Kingissepas end sõjaväearvele võtmas ning lähevad seejärel kas aega teenima või sõjakooli õppima.

Ainus nõue neile, kes soovivad end Vene Föderatsiooni Kingissepa rajooni sõjakomissariaadis arvele võtta, on Vene kodakondsus. Igor Sajenko väitel pole sissekirjutusel mingit tähtsust.

Pärast seda, kui noormees on arvele võetud, peab ta ajateenistuse läbi tegema ja vande andma. Muu hulgas öeldakse vandes: “Tõotan vääriliselt täita sõjaväelist kohust, kaitsta mehiselt Venemaa vabadust, sõltumatust ja põhiseaduslikku korda, rahvast ja isamaad.”

Venemaal kutsutakse ajateenistusse 18-27aastaseid noormehi. Ajateenistus kestab kaks aastat. Selle läbi teinud mees on kuni 50-aastaseks saamiseni sõjaväekohuslane.

Sajenko sõnul põhjendavad noormehed sõjakomissariaadis oma valikut natsionalismiga Eesti kaitseväes ja sellega, et neid sunnitakse eesti keeles kirjandit kirjutama. Eesti kodakondsuse puudumist põhjusena ära ei tooda.

Narva Vene kodanike liidu juht Juri Mišin kinnitas samuti Põhjarannikule, et üksikud vene noored lähevad Venemaale aega teenima või sõjakooli õppima. Tagasi Eestisse tuleb osa neist.

Mõned sellised noormehed käisid paar aastat tagasi ja varem Mišinilt nõu küsimas ning abi palumas. Tšetšeenia konflikt on huviliste arvu vähendanud.

Mišin on oma sõnul alati Venemaale aega teenima minevaid noormehi hoiatanud, et võib-olla pole neil enam seaduslikku võimalust Eestisse naasta. Umbes nii, et kui meie võimud saavad sõjaväearvel olemisest teada, peatatakse elamisloa kehtivus.

Eesti siseministeeriumi välismaalaste asjade osakonnast teatati, et Venemaal ajateenistuses oleva noormehe Eesti elamisluba kehtib edasi. Kui noormees on Eestist ära rohkem kui kuus kuud, peab ta oma äraoleku kodakondsus- ja migratsiooniametis registreerima. Pärast ajateenistuse lõppu võib noormees elamisloa alusel Eestisse naasta. Ka ajateenistuse ajal võib ta Eestit külastada.