“Saime Soomest ametliku teadaande marutõve diagnoosist, mis on pärit Eestist,” ütles SLÕhtulehele veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. “Süüdistada ei saa siin kedagi, see oli pigem saatuse paradoks.”

Pärteli hinnangul sai hobune haiguse ilmselt marutõves kähriku või rebase hammustusest ning lisas, et nakatumise piirkond Raplamaal on karantiini pandud.

Mai alguses vedas Raplamaal Lagedi talu pidav soomlane Eino Huttunen kolm oma talli hobust Soome. Mõne päeva pärast muutus üks neist agressiivseks, hakkas suust vahtu välja ajama ja hammustas loomaarsti. Sümtomid viitasid marutõvele ning loomale tehti uinutav süst. Lõplik analüüs kinnitas haiguse olemasolu.

“Rapla piirkonna volitatud loomaarst Andres Pajur tegi hobusele kontrolli, kuid kindlasti ei ole tema süü, et ta marutõbe ei avastanud. Sellel haigusel võib olla väga pikk peiteaeg,” ütles Raplamaa veterinaariakeskuse juhataja Aavo Lumi lehele.

Soome ministeerium soovitab enne Eestisse sõitmist teha marutõvevastane vaktsiinisüst nii inimesele kui loomale, sest ainuüksi 2000. aastal oli Eestis 422 marutõvejuhtumit.