PPA pressiesindaja Tuuli Härson ütles ERR-i uudisteportaalile, et Itaalia kodanik, kelle suhtes on kehtestatud Eestisse sissesõidukeeld, lahkub Eestist täna.

"Mees oli Eestisse saabunud Schengeni-sisese lennuga, kus vaba liikumise põhimõtete kohaselt reisijate nimelist kontrolli ei toimu. Mees peeti kinni hotellis ning viidi küsitlemiseks politseijaoskonda," ütles Härson.

Härsoni sõnul kutsuti kohale ka Itaalia suursaadik Eestis ning veidi enne südaööd tehti kinnipeetule ettekirjutus riigist lahkumiseks ja ta anti üle Itaalia suursaadikule.

Politsei viis eile õhtul küsitlemiseks kaasa tuntud itaalia ajakirjaniku, publitsisti ja endise europarlamendi saadiku Guillietto Chiesa, kes pidi kell 18 esinema meediaklubis Impressum.

Impressumi juht Igor Teterin teatas Interfaxile, et tund enne esinemist peeti ta Meritoni hotellis kinni ja viidi teadmata suunas minema.

"Ilmselt viidi ta otse lennujaama, et ta tagasi koju saata," oletas Teterin.

Politsei- ja piirivalveamet kommenteeris eile, et õhtupoolikul peeti Tallinnas kinni Itaalia kodanik, kelle suhtes on kehtestatud Eestisse sissesõidukeeld. Mees peeti kinni hotellis ning viidi küsitlemiseks politseijaoskonda.

Chiesa on Kremli-meelsete ühenduste katusorganisatsiooni ja Venemaa informatsioonilise mõjutustegevuse tööriistana tuntud GONGO Mir Bez Natsizma (MBN) liige. MBNi tegevus väljendub eeskätt Balti riikide, Ukraina ja Moldova süüdistamises natsismi heroiseerimises ning II maailmasõja aegses kollaboratsionismis.

Varem on Chiesa MTÜ Impressumi kutsel Eestit külastanud ja siin ettekannetega esinenud 2008. ja 2011. aastal. 2008. aastal esitles ta Tallinnas oma raamatut "Zero", milles väidab, et 11. septembri 2001 terrorirünnakute korraldamisse oli segatud Ameerika Ühendriikide valitsus.

Ühtlasi tegi ta Eestis viibides mitmeid avaldusi Arnold Meri toetuseks, keda 1949.aasta märtsis toimunud suurküüditamises osalemise tõttu süüdistati enne tema surma 2009. aastal inimsusvastases kuriteos ja genotsiidis.

Ta oli Euroopa Parlamendi liige aastatel 2004-2009. 2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel kandideeris ta Vene-meelse partei Inimõiguste Eest Ühtses Lätis nimekirjas, kuid ei osutunud valituks.