Neljapäeval ja reedel külastab Vasile Bumacov Eesti põllumajandusettevõtteid Õnne Piimakarjatalu ning Pajumäe talu, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametit (PRIA) ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli. Vasile Bumacovi saadavad Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, asekantsler Peeter Seestrand, Moldova suursaadik Victor Guzun ning Moldova aukonsul Eestis Tiit Vapper, teatas põllumajandusministeerium.

„Moldova on Eesti jaoks üks arengukoostöö prioriteetriike. Seetõttu on meil väga hea meel Euroopa Liidu ja Moldova laiaulatusliku vabakaubanduslepingu läbirääkimiste jõudsa arengu üle,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes käesoleva aasta märtsis külastas ka Moldovat. „Oleme meeleldi valmis nõustama Moldovat läbirääkimiste protsessis vajalike edasiste reformide läbiviimisel. Lepingu sõlmimisega avaneb tulevikus soodne võimalus kahepoolse kaubavahetuse tihendamiseks.“

Eesti ja Moldova senise koostöö aluseks on 1999. aastal allkirjastatud põllumajandusministeeriumite vaheline koostööleping, mis näeb ette kahepoolsete kaubandussuhete arendamise, Moldova institutsioonide ja ettevõtete vastavusse viimise EL nõuetega, sordi- ja tõuaretuse ning teadus- ja haridusalase koostöö. 2010. aastal sõlmisid kahe riigi põllumajandusministeeriumid vastastikuse mõistmise memorandumi, mis sätestab peamiste koostöövaldkondadena teadus- ja turuarendustegevused.

Eelnevatel aastatel on läbi viidud mitmeid edukaid projekte nagu Eesti välisministeeriumi poolt kaasfinantseeritud arengukoostööprojekt „Maaelu jätkusuutlik ja edukas planeerimine Moldovas“, mille käigus tutvustati Moldova ametnikele Eesti põllumajanduse ja maaelu arengu toetusmeetmeid. 2011. aasta sügisel nõustati Moldova kolleege turuinfomeetmete väljatöötamisel, 2012. aasta kevadel turustatistika kogumisel.