Tallinna abilinnapea Anders Tsahkna ütles täna ajakirjanikele, et mõnikord ei taha inimesed teada tõde oma olukorrast ja ei lähe testi tegema. Tark oleks siiski teada oma seisundit, siis saab inimest aidata ja vältida nakatumist, leiab abilinnapea. Aids ja narkomaania käivad käsikäes, kinnitas Tsahkna. Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti tervishoiuosakonna juhataja Ene Tomberg märkis, et mõnikord saab vanem teada oma lapse narkomaaniast alles siis, kui lapsel on hepatiit leitud.

Tsahkna tõdes, et teatud aastate pärast hakkavad need 5000 praeguseks viiruse saanut surema, haiglad peavad selleks valmis olema. Nakatunud on valdavalt noored inimesed, neist ilmajäämine on riigile kaotuseks. Tomberg märkis, et neist rohkem kui 400 tallinlasest, kel tänavu on HI-viirus leitud, on kolmveerand alla 24aastased.

Anders Tsahkna sõnul saab uimastiennetusalane tegevus olla edukas üksnes siis, kui kõik tegevusvaldkonnad on kaetud ning tegelejate vahel toimib omavaheline tõhus koostöö. “Tulemusi võime loota ainult sel juhul, kui iga protsessis osaleja roll on selgelt määratletud ning ennetamisega tegeletakse kompleksselt,” ütles Tsahkna. “Eesmärk on saavutada tegevusühtsus ning see, et mitte ükski töölõik ei jääks katmata.”

Tsahkna sõnul kindlustab see linna rahastatavate ennetusprojektide tulemuslikkuse, killustatult ja tükati tegutsedes ei anna kulutused soovitud tulemusi.

Tänavuses Tallinna linna eelarves on uimasti- ja HIV-ennetusalaste projektide toetuseks ette nähtud neli miljonit krooni, millest kokku ligi kolme miljoni krooniga on otsustatud toetada 44 erineva mahu ja suunitlusega projekti. Miljon krooni on esialgu reservi jäetud.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima rõhutas, et ennetusalane tegevus algab perekonnast ja koolist, suurt rõhku tuleb panna lapsevanemate kasvatamisele ja nõustamisele ning koostööle koolidega.

Tombergi sõnul on rahastatavate projektide hulgas ka neid, mille raames koolitatakse lapsevanemaid, samuti niisuguseid projekte, mis aitavad lastel endaga paremini toime tulla, et väheneks võimalus narkomaania teele sattuda.

Tsahkna hinnangul on nõustamine ja ennetusalane tegevus, samuti alaealiste narkomaanide võõrutamine Tallinnas juba küllaltki heal järjel. Küll aga peaks suurenema linnaosavalitsuste roll ennetusalase tegevuse koordineerimisel ning olukorra kaardistamisel. Sel eesmärgil alustavad linnaosades tegevust ennetusnõukojad, mille eesmärk on saada ülevaade ja kontroll linnaosas toimuva üle ning korraldada narkomaania leviku vastu võitlemist, teatas ETAle Raepress.

Tsahkna rõhutas, et tähelepanu tuleb pöörata ka alkoholismile ja suitsetamisele, alkoholist saadav kahju on Eestis seni veel suurem kui narkomaaniast saadav kahju. Alkohol ja tubakas on narkomaania tee alguseks, märkis Tsahkna.