Ligi poole prostituutide klientuurist moodustavad Soome turistid, ligi veerandi Eesti ärimehed, järgnevad Euroopa ja Venemaa turistid, selgus sotsiaalministeeriumi ja rahvusvahelise migratsiooni organisatsiooni tellimusel valminud uuringust.

Prostituute vahendavad kõige enam sutenöörid, teisel kohal on taksojuhid, järgnevad lõbumajade omanikud, erootika- ja muud telefonid, restoranid ja baarid, hotellide ning laevade administraatorid.

Lõbutüdrukud tegutsevad kõige enam hotellides, järgnevad ööklubid, striptiisi- ja topless-baarid ning lõbumajad.

Sotsiaalminister Siiri Oviir ütles uuringut tutvustades, et kui aeg-ajalt kerkib päevakorda küsimus prostitutsiooni legaliseerimisest, siis miks ei arutata näiteks taskuvarguste seadustamist.

“Küsimus on meie moraalis ja eetikas,” ütles Oviir kolmapäeval Põhja- ja Baltimaade naistega kaubitsemise vastase ühisseminari “Naistega kaubitsemine kui kaasaegne orjakaubandus” pressikonverentsil. “Kas me pole niimoodi liikumas topeltmoraali poole?” küsis ta.

Minister ütles, et prostitutsioonis peitub suur HI-viiruse leviku oht.

“Eestis on väike ühiskond ja me seisame suure epideemia lävel — kui HI-viirus levib praegu peamiselt süstivate narkomaanide hulgas, siis teine laine tuleb seksuaalse käitumise kaudu,” ütles Oviir.

Rootsi soolise võrdõiguslikkuse minister Margareta Winberg ütles ajakirjanikele, et Rootsi seaduste järgi on prostituudi ostmine kriminaalkuritegu.

“Rootsis ei ole naisekeha müügiks nagu näiteks auto,” ütles minister. Tema sõnul tuleb aastas välismaalt Rootsi tööle kuni 500 prostituuti.

Soome tervishoiu- ja sotsiaalminister Eva Biaudet ütles, et Soomes pole ühtegi seadust, mis käsitleks seksiteenuse ostmist, müüki või vahendust kui kriminaalkuritegu.

“Selle üle arutatakse Soomes palju ja seaduse kehtestamine oleks tähtis, kuna vaja oleks mõjutada just neid, kes ostavad prostituute,” ütles ta.

Naistega kaubitsemist käsitlev ühisseminar kestab Tallinnas Sakala keskuses reedeni.