USA võimud süüdistavad Taiwani elanikku Hsien Tai Tsaid (tuntud ka nime Alex Tsai all) ja tema Chicagos elavat poega relvatarnes Põhja-Koreasse.

Chicago föderaalkohus esitas mõlemale mehele süüdistuse kolmes identses kuriteos erinevate kaebuste alusel, mis esitati varem ja avalikustati pärast meeste arreteerimist.

USA ametivõimud tänasid Eesti julgeolekuteenistusi ja prokuratuuri relvaärimeeste tabamiseks tehtud pingutuste eest.

Täna öeldi riigiprokuratuurist Delfile, et ameeriklased ei ole veel ametlikku palvet Hsien Tai Tsai välja andmiseks esitanud. Väljaandmistaotlus peab Eestile saabuma alates isiku vahistamisest 60 päeva jooksul.

Täpsemaid detaile, nagu näiteks, kus kohas praegu kahtlusalust kinni peetakse ning kuidas ta Eestist Ühendriikidesse viiakse, ei soovinud prokuratuur avaldada.

Vastavalt Eesti seadusandlusele on Hsien Tai Tsail on võimalik vaidlustada nii väljaandmise õiguslikku lubatavust kui ka ministri otsust enda väljaandmise kohta.

Süüdistuste järgi on ameeriklaste agendid uurinud Alex ja Gary Tsaid ning isikut A (Alex Tsai Taiwani kaasosaline) ning firmade võrgustikku, mis on seotud USA päritolu kaupade ja seadmete ekspordiga, mida võidakse kasutada massihävitusrelvade tootmiseks.

Alex ja Gary Tsai ning isik A on seotud vähemalt kolme Taiwanil baseeruva – Global Interface Company, Inc., Trans Merits Co., Ltd. ja Trans Multi Mechanics Co., Ltd. - mis on ostnud ja siis eksportinud ning püüdnud osta ja siis eksportida USA-st seadmeid, mida kasutatakse metallide ja teiste materjalide suure täpsusega töötlemiseks.