Terviseamet sai kinnituse esimese inimese kohta Eestis, kes on meie seast COVID-19 tõttu lahkunud. „Sügav kaastunne kõigile lähedastele. See on emotsionaalselt väga raske hetk ja ääretult kurb päev. See näitab, et me peame jätkama võitlust viiruse levikuga,“ ütles Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht dr Arkadi Popov.

Lahkunu oli 83-aastane naine, kes hospitaliseeriti Lääne-Tallinna keskhaiglasse 20. märtsil. Patsiendil oli teada varasem krooniline südame-veresoonkonna probleem.

Esimene ohver oli pärit Hiiumaalt, sealse kriisikomisjoni juht Toomas Rõhu avaldas ühismeedias lahkunule järelhüüde. "Täna õhtul saime teate, et koroonaviirus on nõudnud esimese ohvri Eestis. Emotsionaalselt on see raske hetk kogu Eestile, seda enam Hiiumaale, sest koroona esimene ohver on Hiiumaalt. Avaldame sügavat kaastunnet lähedastele! Jätkame võitlust selle viirusega, et ta peagi seljatada! Läheme üheskoos vapralt edasi, toetame üksteist muremõtetes. Meist igaühe tegevus loeb, et viiruse levikule piir panna – võtame selle vastutuse! Hiiumaa infotelefon hakkab homsest võtma kõnesid ka nendelt, kes vajavad kriisiolukorra tõttu emotsionaalset tuge. Seni pakume seda oma lähedastele!"

Uskuda võib, et esimene surm ei jää viimaseks. Praegugi on kriitilises seisus haiglas kuus inimest.

„Peame olema valmis, et selle viiruse tagajärjel võib Eestis surra veel inimesi, mistõttu on lähikontaktist hoidumine eakate ja krooniliselt haigete puhul erakordselt oluline. Hoiame oma eakaid ja nõrgema immuunsüsteemiga inimesi - inimestest eemale hoidmine on eelkõige just nende jaoks kriitiliselt tähtis,“ sõnas dr Arkadi Popov.

Ka president Kersti Kaljulaid avaldas lahkunu lähedastele kaastunnet. "Täna on see kurb päev, mil Eestis suri esimene kroonviirusega nakatunud inimene. Me kartsime seda, kuigi vargsi ju ikka lootsime, et seda ei tule. Muidugi tuli. Tunnen kaasa lahkunu lähedastele.

Meie, ülejäänud, läheme edasi. Me läheme koos, sest seda viirust saab võita ainult ja ainult üksteist toetades. Kuidas pandeemia Eesti jaoks lõpeb, sõltub igast inimesest Eestis ja seda otseses, mitte ülekantud tähenduses. Kroonviiruse seljatamisel on igaühe roll ja igaühe otsuste mõju eriti selge ja otsene.

Riikide senine kogemus näitab – üksteisest eemale hoidmine aitab. Mitte miski muu ei aita. Demokraatliku riigi kodanikena ei võta sotsiaalse distantsi hoidmise eest vastutust riik. Sestap ei ole Eesti ega teiste lääneriikide kasutatavad meetmed võrreldavad Hiinaga. Me vastutame ise. Igaüks. Nii nagu tavalisel ajal, jagab riik meiega vastutust ka täna. Riik paneb demokraatlikul viisil paika ühiskonnaelu reeglid, meie roll on neist kinni pidada. Neist tuleb kinni pidada. Ja teha ehk natuke rohkemgi, kui parasjagu palutud.

Me kõik oleme mures homse ja ülehomse pärast viisil, mida valdav enamus eestlasi pole pidanud kunagi oma elus kogenud. Toetame üksteist. Parim tugi on mõelda kogu aeg – mida mina saan teha, et kaitstud oleks mu pere, eakad sugulased, kogukond? Ilus on näha, kuidas Eesti inimesed metsas jalutades pikivahet hoiavad ning väikestel ristuvatel rajakestel üksteisele teed annavad – ja naeratavad. Sest me oleme koos.

Kahjuks oleme alles epideemia algfaasis. Meist kõigist sõltub, kas tippu jõudes on meil piisavalt haiglakohti ja inimesi, kes saavad haigete eest hoolitseda. Tegutseme koos, et see tipp oleks võimalikult kaugel ja võimalikult lame, et ka järgmistel nädalatel haiglasse jõudvad patsiendid saaksid sama head ravi kui täna.

Head Eesti inimesed – on ühte hoidmise aeg. Paraku on ka eemale hoidmise aeg. Teeme nii, et see ei oleks üksinduse aeg, vaid see oleks ka suhtlemise aeg ja hoolimise aeg. Nii saame sest jagu."


Praegu vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 29 patsienti, neist 7 on intensiivravis ning 6 on kriitilises seisundis.

Pärnu Haiglas on 6 inimest, neist 5 seisund on stabiilne ja 1 kriitiline. Ida-Tallinna Keskhaiglas on 2 inimest ja mõlemad on stabiilses seisundis. Põhja-Eesti Regionaalhaiglas on 3 inimest, kõik kriitilises seisundis. Tartu Ülikooli Kliinikumis on ravil 7 inimest, neist 3 vajab intensiivravi ja 2 seisund on kriitiline. Lääne-Tallinna Keskhaiglas viibib hetkel 11 inimest, nende kõigi seisund on stabiilne ja nad ei vaja intensiivravi. Haiglatest on välja kirjutatud 9 inimest.

Eile tuvastasid laborid 35 koroonaviirusesse nakatunut, kokku on Eestis koroonaviirus diagnoositud 404 inimesel. Kokku on tehtud 4809 testi, ööpäevaga lisandus 768 testi. Lisandunud 35 positiivsest tulemusest 11 oli pärit Tartu maakonnast, 8 Harjumaalt, 8 Võrumaalt, 2 Ida-Virumaalt, 2 Pärnu maakonnast, 2 Saaremaalt, 1 Lääne-Virumaalt ja 1 Põlvamaalt. Vanusjaotuselt on 60+ positiivsete osakaal 19%.

Eesti andmeid kuvava koroonakaardi leiab veebilehelt www.terviseamet.ee/koroonakaart (Internet Explorerit kasutades ei ole leht korrektselt kuvatud).

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK.

Jaga
Kommentaarid