Mullu detsembris Helsingis alanud inimkatsete esimesel etapil osales 15 Soome HIV-positiivset, kes lasid endale teha kaks vaktsiinisüsti. Juunis lisandub teine katserühm, kuhu kuuluvad HI-viirusest nakatamata inimesed, kirjutas Postimees.

Tartu ülikooli viroloogiaprofessor ja Soome firma FIT Biotecki vaktsiini väljatöötamise ja arengu osakonna juhataja Mart Ustav ütles ajalehele, et esimese etapi eesmärk on selgeks teha, kas vaktsiin ei ohusta inimese tervist. Vsktsiin põhineb kokkupandud DNA-molekulil.

Septembris kavatseb FIT Biotech taotleda Eesti ravimiametilt kliiniliste katsete luba, uuringu peab kooskõlastama ka meditsiinieetika komitee. Teise etapi eesmärk on jälgida vaktsiini toimet.

Selles osalevad Eesti HIV-positiivsed on jagatud kolme gruppi. Igas grupis on kasutusel erineva tugevusega doos.

Ustavi hinnangul võib probleemi tekitada seik, et enamik siinseid HIV-positiivsed on narkomaanid. Oht on selles, et narkomaanid võivad poole katse pealt minema kaduda.

Sama möönis Merimetsa haigla peaarst Kai Zilmer, kelle haiglast käivad läbi pea kõik Eesti HIV-positiivsed.

Enne 1999. aastat olid kõik Eestis HIV-positiivseks osutunud inimesed nakatunud seksuaalsel teel, järgmistel aastatel nakatanuist on kuni 95 protsenti narkootikume süstinud.

Praegu on Eestis seitse aidsihaiget ning 2297 inimest, kellel on testitud HIV nakkus.

Ustavi juhtimisel FIT Biotechi Tartu laboris leiutatud vaktsiin võib tulevikus panna aluse kahele erinevale vaktsiinile.

Esimest saaks Ustavi sõnul kasutada HIV-positiivsetel, teine oleks mõeldud neile, kel on töö tõttu suurem risk HI-viirus saada. Nende hulka kuuluvad arstid, politseinikud, günekoloogid ja seksteenindajad.

Ustavi sõnul oleks ideaaltulemus see, kui HI-viirus on samamoodi organismi kontrolli all nagu läbipõetud kollatõbi või ohatis.

“Inimene teab, et võib teisi nakatada, kuid aidsi tal ei teki, sest organism kontrollib viirust sedavõrd tõhusalt,” ütles ta.

“Praegused tulemused lubavad oletada, et meie valitud tee pole väga vale,” kommenteeris Ustav katsetuste esimese etapi esialgseid tulemusi.