Tallinna ülikooli rektor Tiit Land sõnas kooliaasta alguses, et tema koolis tänavu välistudengite arv kahekordistus. Rektori lootuste järgi saab Tallinna ülikoolist viie aasta pärast Eesti kõige rahvusvahelisem ülikool. Tallinna tehnikaülikooli plaanid on veel lennukamad - ülikooli väliskülalisõpilaste juhi Kerti Sönmezi sõnul soovitakse olla Läänemere regiooni kõige rahvusvahelisem ülikool.

Alanud semestril alustas nii TLÜ-s kui ka TTÜ-s õppimist 142 välistudengit. Sönmez rääkis Delfile, et välistudengite arv kasvab iga aastaga. Tema sõnul jääb Eesti tudengeid vähemaks ja seetõttu ei ole välistudengite arvu kasv probleemiks ja kellelegi ära öelda pole kohapuuduse tõttu vaja.

Erasmuse programmis osaleb alanud õppeaastal 27 Eesti kõrgkooli. Tallinna ülikoolis ja Tallinna tehnikaülikoolis õpib sel semestril kokku 284 välistudengit, EBS-is 58, Eesti kunstiakadeemias 40, Eesti muusika- ja teatriakadeemias 15, Tallinna tehnikakõrgkoolis 11, tervishoiu kõrgkoolis üheksa ja IT kolledžis kaheksa välisüliõpilast. Arvud võivad küll veidi muutuda ning uuel semestril lisandub õpilasi veelgi.

Lisaks Erasmuse programmi abil bakalaureuse astmesse aastaks või vähemaks õppima tulnutele on ESN Tallinna andmete järgi umbes 250 tudengit, kes on tulnud siia omandama magistri- või doktorikraadi. Neist ligi 180 on õppima asunud Tallinna tehnikaülikooli ja 70 Tallinna ülikooli.

Mõned kraadiõppesse asunud on varem siin õppinud erasmustena ja armunud Eestisse niivõrd, et otsustanud tagasi tulla. "On vahetustudengeid, kes soovivad väga teha Eestis praktikat, leida tööd, kuid neil on raskusi koha leidmisega, isegi juhul, kui nad oma töö eest tasu ei küsi," sõnas Sönmez.

Statistikaameti andmetel õppis Eesti ülikoolides eelmisel õppeaastal 1282 välistudengit 62 riigist. Võrreldes 2005. aastaga oli möödunud aastal Eestis õppivate välistudengite arv kasvanud 388 võrra. Tänavusel õppeaastal õpib Eesti ülikoolides kokku hinnanguliselt 1500 välistudengit.