Ministeerium saatis ravimitootjatele hinnakokkuleppe sõlmimiseks ettekirjutuse nendele vähi-, närvi-, silma- ja muude haiguste ravimitele, mida hüvitatakse 100-protsendiliselt.

“Praegu, kui hinnakokkulepet ei ole, võib ravimitootja või maaletooja seda müüa täpselt sellise hinnaga, kui ta heaks arvab,” ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe. “Kui sõlmitakse hinnakokkulepe, siis müüakse ravimit kokkulepitud hinnaga.”

Ministeerium tegi ettekirjutused ka 75-protsendiliselt hüvitatavatele südamehaiguste ravimitele, mille osas ei ole veel hinnakokkuleppeid sõlmitud.

Esimeses etapis välja saadetud ettekirjutuste tulemusel sõlmitavatest hinnakokkulepetest saadav kokkuhoid on hinnanguliselt 10-15 miljonit krooni.

Kokkuhoiu tulemusena on võimalik Eesti elanikele võimaldada ravimite paremat kättesaadavust ja kompenseerida uusi ravimeid. Kõige suurem kokkuhoid peaks tulema kõrgvererõhuravimite osas.

Eesti ravimitootjate liidu tegevdirektori Eve Karmo sõnul on vähesed ravimid Eestis kallimad kui mujal Euroopas. Ta viitas ka sellele, et näiteks soomlased käivad Eestis ravimeid ostmas.