Eesti jääb küll alla 10. kohal olevale Lätile, kuid on samal tasemel Saksamaa ja Rootsiga. Kuna esimesed kaheksa riiki on saanud võrdse tulemuse, võib Eestit pidada ka edetabelis neljandaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tipmise kahekümne vaba meediaga maa hulgas on kõigest kolm mitte-Euroopa riiki: Trinidad-Tobago 11. nagu Eestigi, Uus-Meremaa 9. ja Kanada 18. kohal. Kehv on seis Iraanis, Kuubas, Türkmenistanis, Hiinas, kõige hullem aga Põhja-Koreas.

Üllatuslikuks võib pidada näiteks Austraalia asetumist 41. kohale, mille peapõhjuseks olevat võimude seatud piirangud meedia ligipääsuks põgenikelaagrites toimuvale. USA puhul peeti põhihädaks takistusi välisajakirjanikele viisade andmisel, aga ka ajakirjanike vahistamisi Bushi-vastastel meeleavaldustel. Heas mõttes üllatav oli Slovakkia jõudmine meediavabade riikide tippu.

Edetabeli koostamiseks küsitles ühendus Piirideta Reporterid (Reporters Without Borders) oma koostööpartnereid — 14 sõnavabaduse eest seisvat organisatsiooni viiel mandril — ja 130 korrespondenti kõikjal maailmas. Peale selle uuriti nii juristide, inimõigusaktivistide, teadlaste kui ka kohalike ajakirjanike arvamust, lastes kõigil neil vastata 52 küsimusele. Andmed saadi kokku 167 maa kohta, ülejäänud ligi veerandsaja kohta jäi infot napiks.