Tallinna linnavolikogu endine asendusliige Igor Pissarev ütles teisipäeval BNS-ile, et uue erakonna nimeks saab Eestimaa Ühtsus.

Loodava partei korralduskomitee esimees Pissarev sõnas, et uus vene erakond kavatseb laiendada elanike valimisõigusi, laiendades Eesti kodanike arvu.

“See, et paljud Eestis sündinud ja kasvanud inimesed pole seniajani Eesti kodanikud, on totrus,” märkis Pissarev. “Totrus on ka see, et paljudes Eestimaa kodudes on ühe pere liikmetel kolme värvi passe — kes on Eesti kodanik, kes Venemaa kodanik ja kellel on välismaalase pass.”

Eesti pürgimine NATO-sse toob uue partei asutajate hinnangul kaasa elanike maksukoormuse suurenemise ja ühiskonna destabiliseerumise.

“Eesti alliansiga liitumise üle ei peaks otsustama mitte poliitikud, vaid rahvas referendumil,” sõnas Pissarev.

Tema sõnul tuleb rahvahääletusel otsustada ka ühinemine Euroopa Liiduga, ehkki sinna peaks Eesti tema sõnul pürgima, et mitte äärealaks jääda.

Pissarev märkis, et Eestimaa Ühtsus kavatseb kindlasti osaleda 2003. aasta märtsis parlamendivalimistel. Tema sõnul on juba ligi 300 inimest avaldanud soovi uue partei liikmeks saada, kolmandik neist on eestlased.

“Nad on valdavalt parteitud või parteist välja astunud inimesed, nende hulgas on isegi endisi Isamaaliidu liikmeid,” rääkis vene poliitik.

Partei asutamiskongress toimub 29. juunil Tallinnas. Suunitluselt peaks uus partei Pissarevi sõnul olema vasaktsentristlik, lähimat poliitilist liitlast näevad vene poliitikud Keskerakonnas.

Eestimaa Ühtsuse partei algatusgruppi kuuluvad Tallinna linnavolikogu asendusliige Pissarev, Eestimaa Ühendatud Rahvapartei endine liige Vladimir Poljakov ja Lasnamäe linnaosa endine vanem Naum Muhhin, uue partei asutamist on lubanud toetada ka volikogu liige Gennadi Ever.