20017. aasta mais tegi 16-aastane George Hessay sayat.me keskkonda konto, mõne päeva pärast leiti ta enese magamistoast pooduna, kirjutas yorkshirepost.co.uk.

Järgnenud uurimine näitas, et vahetult enne surma – poisist jäi maha enesetapukiri, kus ta leidis, et tal pole maailmale midagi pakkuda ja seepärast peab ta lahkuma – oli ta sayat.me keskkonnas vahetanud mõtteid kasutajaga, kelle nimi oli „ihatepeople“, kes olevatki talle teinud ettepaneku end tappa.

Hessayl oli varasemaltki olnud probleeme depressiooniga, ta võttis selle kontrolli all hoidmiseks ka vastavaid arstirohtusid. Uurijad ei saanud kunagi lõplikult teada, milline oli anonüümse surmaõhutaja suhe enesetapu teinud poisiga, kas nad tundsid teineteist ka päriselus, või kas see küberkiusaja üldse teab, milleni tema kommentaarid viisid.

Niipea, kui politsei rakenduse loojaid tragöödiast teavitas, suleti rakendus kasutamiseks Suurbritannias, ütles sayat.me juhatuse liige Hanna Talving. Peale selle edastas Talving kiusaja IP-aadressi ning kogu info, mis neil kasutaja kohta oli, politseile. “Politsei tegeles kiusajaga edasi, meie tegime enda poolt kõik, mis oli meie võimuses.”

Idufirma lisas pärast juhtumit rakendusse tehisintellekti, mis filtreeris ära tapmisele õhutavad sõnumid. Peale selle lisati rakendusse fraase ja sõnu, mida polnud võimalik edastada, kuna need õhutasid viha. “Nägime vaeva, et hoida kiusamist ära,” selgitas Talving.

Siiski kasutati esialgu kolleegide anonüümseks tagasisidestamiseks loodud rakendust kurjalt ära. Talving ütles, et esines veel küberkiusamist, kuid ta polnud nõus täpsustama, mis riikides ning mitmel juhul. Tänavu pärast jaanipäeva otsustati rakendus globaalselt sulgeda.

Ühtegi investorit idufirmasse kaasatud polnud ning 9. augusti seisuga oli osaühingul erinevaid maksuvõlgasid 1640,46 euro suuruses.

“Eks idufirmadega on ikka nii, et vahepeal pead mõne sulgema,” nentis Talving. Ta lisas, et ettevõtlushuvi pole pärast ebaõnnestunud idufirma loomist kadunud ning sai hoopis globaalse rakenduse loomise kogemuse, mis oli hea õppetund.

Idufirma lõi 2010. aastal osaühing Mooncascade. Juba toona ütles Mooncascade’i esindaja Asko Seeba, et kui keegi kasutab rakendust kurjasti, tuleb info politseile edastada.

Sayat.me rakendust on installitud Google poe info kohaselt üle miljoni korra. Rakendus on veel Google Play poes allalaetav, kuid kasutada seda enam ei saa.