Eesti on kirjutanud alla sellistele seadusaktidele, mis inimese kloonimist ei luba. Inimest ei saaks kloonida tegelikult üheski Euroopa riigis, ütles Tartu ülikooli biotehnoloogia professor Andres Metspalu Postimehele.

“Kokkuvõttes pole see ka Itaalias võimalik,” väitis Metspalu, kelle sõnul peaks teadlasterühm sel juhul tõenäoliselt minema embrüot emakasse panema kuhugi laevale rahvusvahelistesse vetesse.

“Loomkatsed näitavad, et enamik kloonitud loomadest sünnib defektidega,” tõdes Metspalu. Kuigi maailmakuulsaks saanud Dolly oli terve, sündis järgmine samal viisil kloonitud lammas vigasena ja ta tuli üsna varsti seepärast tappa.

TÜ professori sõnul poleks kloonimine praegu eetiline, sest me ei tea selle mehhanismidest veel piisavalt palju. Samas ei välistanud ta, et tulevikus, kui on rohkem infot ja protsesse suudetakse paremini kontrollida, võib kloonimine olla vastuvõetav.

Itaalia inimese kloonimise projekti juhid Severino Antinori, Brigitte Boisselier ja Panos Zavos teatasid teisipäeval Washingtonis USA Riikliku Teaduste Akadeemia koosviibimisel, et kavatsevad jätkata inimese kloonimise projekti, hoolimata kolleegide ja avalikkuse teravast kriitikast.

“Me jõuame sinnamaani, sest see on lihtsalt meelekindluse küsimus,” lausus Zavos. “Ning minu arvates oleme võtnud selle endale eesmärgiks.”

Teadlased ütlesid, et hakkavad oma eksperimenti teostama lähema 30 kuni 60 päeva jooksul kohas, mida nad ei avalikusta.

Zavosi sõnul loodavad nad juba novembris paigutada esimesed vahetatud DNA-ga embrüod inimkloone sünnitada soovivate naiste emakasse.

Enamik tuntud geeniteadlasi, kes on ise edukalt eksperimenteerinud loomade kloonimisega, leiab, et tehnoloogia pole veel nii hästi välja arendatud, et seda võiks ka inimese puhul rakendada.

Avaldusi, mis astuvad Antinori, Boissellier ja Zavosi idee vastu, on viimastel päevadel teinud paljud geneetikud üle maailma.