Riia loomaaia töötajad olid väga imestunud, kui neile toodi Hiina muntjak, kuna Läti metsades need loomad tavaliselt ei elutse. Pärast juhtumi jõudmist ajakirjandusse võttis aga nendega ühendust Eestis elav mees, kes ütles, et isend põgenes tema eraloomaaiast, vahendas BBC.

Hirve leidsid lapsed riigi idaosas Balvis ja keskkonnaametnikud toimetasid ta seejärel Riia loomaaeda.

Loomaaia kollektsiooni eest vastutav Guna Vitola rääkis BBC-le, et Eesti taluperemees helistas neile kolmapäeva hommikul. „Ta ütles, et hirv põgenes Jaaniraotust 18. augustil.“

Äripäev on varem kirjutanud, et Võrumaal asuva Jaaniraotu talu omanik on Valeri Kostin, kellele kuulub üle 300 eksootilise karvase ja sulelise. Kolm aastat tagasi avas ta eksootiliste olendite näitamiseks linnupargi.

Vitola kinnitusel oli hirv heas seisundis, vaatamata sellele, et ta pidi kaks kuud ise looduses hakkama saama ja oli rännanud kodust enam kui 100 kilomeetri kaugusele. Loomake on umbes poolteist aastat vana ja talle pandi nimeks Patriks.

„Patriks saadetakse Eestisse tagasi pärast vajalikku veterinaarülevaatust ja tervisetõendi väljastamist,“ selgitas Vitola.

Riia loomaaed on pidanud leitud eksootiliste loomadega tegelema ka varem — mullu kätte saadud krokodill sai uue kodu Soomes.

Hiina muntjakid elavad looduslikult Kagu-Hiinas ja Taiwanil, kuid 20. sajandi algul asustati loomad Suurbritannia parkidesse ja sealt põgenenud isendid on loonud ka seal metsiku asurkonna.