Eestis loodud instituut on asutajate teatel oma rahvusvahelistest kolleegidest sõltumatu, kuid jagab nende nägemust. Instituudi eesmärgiks on edendada vaba kodanikuühiskonna arengut Eestis.

Instituudi juhiks on Paul Vahur. Instituudi juhtimist kavandab ja kontrollib kolmeliikmeline nõukogu, kuhu kuuluvad Risto Sverdlik, Urmas Järve ja Paul Keres.

Sihtasutusena asutatud instituudi koduleheküljel seisab, et põhitegevuses keskendub instituut austria majanduskoolkonna mõtteviisi ja libertaalse maailmavaate tutvustamisele ja edendamisele.

Instituut avaldab muude tegevuste kõrval teemakohaseid kirjutisi oma kodulehel ning korraldab tasuta kursusi, seminare ja konverentse, annab välja stipendiume ning tõlgib erialast kirjandust eesti keelde ja teeb selle võimaluse korral tasuta kättesaadavaks.

Instituut on poliitiliselt sõltumatu ja ei taotle rahastust riigi- ja kohalikest eelarvetest, tegevus rahastatakse eratoetustest.

Instituudi esimene seminar "Tsentraliseerimine teoorias ja praktikas" leiab aset juba eeloleval neljapäeval, 12. juulil kell 18.30 LHV Panga kliendikontoris.

Misese Instituut on nime saanud Austria majandusteadlase Ludwig von Misese järgi, kelle suurimaks panuseks oli majanduskriiside põhjuste analüüsimine ja selgitamine miks on majanduse riiklik juhtimine määratud läbikukkumisele.

Samuti lõi ta tervikliku lähenemise inimese käitumise uurimisele, mille nimetas prakseoloogiaks. Esimene Misese Instituut asutati 1982. aastal Ameerika Ühenriikides. Selle eduka tegevuse mõjul on viimastel aastatel asutatud samanimelisi organisatsioone Poolas, Brasiilias, Rootsis, Kanadas ja teistes maades.