Kultuurinõukogu valitakse 21-liikmeline ja sinna kandideerib 25 isikut. Eesti avalikkusele on neist tuntumad viiuldaja ja rahvalaulik Sofia Joons, Rannarootsi muuseumi juhataja kt Ülo Kalm, haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets, turismi- ja turunduskonsultant Neeme Kari, Swecon Eesti juhataja Elna Siimberg, Läänemaa haigla arst Kai Tennisberg, Teaduste Akadeemia keemia instituudi endine asedirektor ja praeguse MallDisain OÜ juhataja Valdek Slet ja Vormsi saarevaht Jonne Berggren.

Esimest korda jõudsid eestirootslased ka oma kultuurinõukogu valimisteni 2007. aastal, siis sai kultuurinõukogu esimeheks Uile Kärk-Remes.

Enne sõda elas Lääne-Eesti saartel ja rannikualadel umbkaudu 9500 rannarootslast, kes kasutasid aktiivselt kultuurautonoomiaga loodud võimalusi, kuigi oma kultuurinõukogu neil siis ei olnud. Küll oli neil 19 rahvakooli, Haapsalus asuv gümnaasium ja Noarootsis Pürksis asuv rahvaülikool.

Eestirootslaste rahvuslik erakond, Rootsi Rahvaliit, oli esindatud riigikogus. Rannarootslased on olnud aktiivsed ka pärast Eesti taasiseseisvumist. Selle tõestuseks on Rannarootsi muuseum Haapsalus, Tallinna Rootsi-Mihkli kogudus, Vormsi kodukandimuuseum ja Rooslepa kabeli taastamine Noarootsis.

Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu valimised toimuvad 19.-21. novembrini. Valimisjaoskonnad asuvad Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu ruumides Tallinnas Pikk 36, Rannarootsi muuseumi kontorihoones Haapsalus Sadama 31/32 ja Stockholmis Roslagsgatan 57. Kõigil kolmel päeval saab valida kell 9-18.