Legendaarne Eesti peakonsul New Yorgis Ernst Jaakson on meenutanud, et 1990. aastal oli Eesti diplomaatilise esinduse rahaline seis räbal, kirjutab Eesti Päevaleht Online. „Riigi rahad, milledest meie olime elanud möödunud 45 aastat, olid otsa lõppemas. Siinse esinduse püsimine oli otseselt küsimärgi all,” kirjutas Ernst Jaakson 1995. aastal ilmunud raamatus „Eestile”. Jaakson jätkas meenutusteraamatus, et ta pidi pöörduma abi saamiseks oma Läti kolleegi dr Anatol Dinbergsi poole. „Nii saime Läti riigilt ühekordse laenuna 185 000 dollarit, mille pealt dr Dinbergsi lubaduse kohaselt protsente tasuda ei tulnud.”

Kuigi keegi pole kahtluse alla seadnud Jaaksoni sõnu Lätilt laenu võtmise kohta, puuduvad selle kohta senini dokumendid. Samuti pole dokumente laenu tagasimaksmise kohta.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha märkis, et Eesti riigi kohustuste üle peetakse arvestust rahandusministeeriumis. „Laen on ametlik, kui see on ka riigi kohustuste hulgas kirjas.” Rahandusministeerium lisas pressiesindaja Rainer Lauritsa vahendusel, et praegu on ainuke ametlikult kehtiv Läti ja Eesti vaheline laenuleping sõlmitud tänavu septembris, mille alusel on võimalik Lätil Eestilt laenata kuni 100 miljonit eurot.