Transparency International’i antud hinnangu järgi sai Eesti 6,6 palli, mis jäi samuti muutumatuks võrdluses eelmise aastaga. Tabeli tipus asub Uus-Meremaa 9,4 palliga, järgnevad Taani Singapur ja Rootsi ning viimasel kohal on Somaalia 1,1 palliga, teatas ühing Korruptsioonivaba Eesti.

Koos samal tabelireal asuvate Küprose ja Sloveeniaga hoiab Eesti jätkuvalt liidripositsiooni Ida-Euroopa riikide hulgas, edestades järgmisena tulevat Ungarit 20 tabelikoha ning 1,5 palliga.

Ühingu Korruptsioonivaba Eesti hinnangul on Eesti edukuse võtmeks muuhulgas tähelepanu riigi läbipaistvuse suurendamisele. “Esiteks on avaldanud mõju Eesti innukus ja tegevus e-riigi arendamisel, mis on muutnud läbipaistvamaks ja inimnäolisemaks bürokraatia toimimise ning mitmetes valdkondades lihtsustanud riigi suhtlemist tavakodanikuga,” ütles ühingu Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees Jüri Saar.

Samuti saab positiivsena tuua välja ka arenenud Euroopa mõistes kaasaegse avaliku teabe seaduse, mis on loonud toimivad võimalused avalike ülesannete täitmise kontrolliks. “Sammud muutmaks avaliku võimu läbipaistvamaks ennetavad olulisel määral korruptsiooni teket,” ütles Saar.

Lähimast Põhjala riigist Norrast lahutab Eestit siiski 16 tabelikohta ning 2,0 palli. Eesti lähinaabritest on Leedu tabelis 52., Läti 56. ja Venemaa alles 146. kohal.