Lõplikult langetatakse otsus lähiajal.

Suurbritannia ei hakka kindlasti EL eesistujamaaks, kinnitas peaminister Theresa May telefonikõne järel Euroopa Ülemkogu juhi Donald Tuskiga, vahendab Independent.

2017. aasta alguses võtab eestistuja rolli Slovakkialt üle Malta, järgnema pidanuks Suurbritannia eesistumine ja seejärel, 2018. aasta esimeses pooles Eesti kord.

Eesti Euroopa Liidu sekretariaadi asedirektori Kristo Põllu sõnul on üha tõenäolisem, et Suurbritannia EL eesistumise ärajäämine lahendatakse Eesti ja järgmiste eesistujate ettepoole toomisega.

"Tänasel EL liikmesriikide saadikute (COREPER II) nõupidamisel arutati tõepoolest ka eesistujate järjestuse muutmist," ütles Põllu Delfile.

"See küsimus puudutab loomulikult mitte ainult Eestit, vaid ka kõiki meile järgnevaid eesistujariike. Kahjuks tänaste arutelude käigus täielikku üksmeelt selles küsimuses ei sündinud. Küll aga on üha tõenäolisem, et see küsimus lahendatakse meie ja järgnevate eesistujate poole aasta võrra ettepoole toomisega. Meie jaoks oleks kõige olulisem saada võimalikult kiirelt selge riikidevaheline kokkulepe, et oma ettevalmistustega edasi minna. On lootust, et see tuleb järgmisel nädalal," ütles Põllu.

Tema sõnul võib ametlik otsuse vormistamine jääda sügisesse, selleks peab kokku tulema liikmesriikide esindajatest koosnev nõukogu.

"Eesti on algusest peale olnud seisukohal, et tänu põhjalikule ettevalmistusele suudame vajadusel hakkama saada ka varasema eesistumisega."

Mitteametlikku infot kommenteerides kirjutas peaminister Taavi Rõivas Twitteris, et ametlikku otsust küll veel pole, kuid tundub tõenäoline, et eesistumine liigub 2017. aasta esimesse poolde. "Me tuleme sellega toime," kirjutas Rõivas inglise keeles.