Peaminister Taavi Rõivas kirjutas täna Twitteris, et Euroopa Liit peaks suhtuma toetavalt Rootsi soovi saada toetust ELi põgenike ümberpaigutamise kava raames.

Rõivas viibib praegu Maltal Euroopa Liidu ja Aafrika riikide tippkohtumisel, kus arutatakse põgenikekriisiga toimetulekut. Sel aastal on mitme kriisi tõttu Euroopa Liitu saabunud põgenike arv mitmekordistunud ja mitmed riigid, nende seas Rootsi, on sattunud tugeva surve alla.

9,7 miljoni elanikuga Rootsi saabub sel aastal ennustatavalt umbes 200 000 põgenikku, mis on pannud Rootsi võime neid vastu võtta tugeva surve alla.

Rootsi siseminister Anders Ygeman ütles, et Rootsi on selle põgenikekriisi ajal kandnud suurimat koormat. "Kui me tahame selle vastastikuse väljakutsega toime tulla, peavad teised riigid samuti vastutust võtma," ütles Ygeman Deutsche Welle teatel.

Seoses põgenikekriisiga teatas Rootsi eile, et sulgeb ajutiselt oma piirid.

Eesti on seni nõustunud vastu võtma umbes 500 pagulast Itaaliast ja Kreekast, et leevendada survet nendele riikidele. Ühtegi otsust ka Rootsist põgenike vastuvõtmise kohta veel langetatud pole.