Riigikogu põhiseaduskomisjoni ettepanek moodustada spetsiaalne uurimiskomisjon tuleb riigikogus hääletusele sel neljapäeval.

Eelnõu üks initsiaatoreid, komisjoni aseesimees Evelyn Sepp põhjendab uurimise algatamise vajalikkust asjaoluga, et viimastel nädalatel on ilmsiks tulnud fakte, mis seavad Estonia huku uurimise ametliku lõppraporti väited kahtluse alla.

Sepp osutab eelkõige Rootsi valitsuse ülestunnistusele, et Rootsi sõjavägi vedas 1994. aasta 14. ja 20. septembril Estoniaga Eestist sõjatehnikat. „See info, mis meil on, ei seleta, miks Estonia uppus, kuid eesmärk on välja selgitada, kas on seost laevahuku ja relvaveo vahel,” märgib ta.

Eesti saab ja peab Sepa sõnul välja uurima, milline oli Eesti erinevate ametkondade roll relvaveos. „Relvatehnika ei saa jõuda laevale, ilma et ükski ametkond poleks selleks teadlik.”

Ta toonitab, et uurimisgruppi ei taheta kokku kutsuda mitte laevahuku põhjuste uurimiseks, vaid sõjatehnika veo asjaolude uurimiseks. „Täna ma pean läbimurdeks seda, kui alustame sõjatehnikast. Kas see võib viia laevahuku uurimiseni? Ma ei tahaks sellega praegu spekuleerida.”