Moskvasse sõitsid Narva Venemaa kodanike liidu esimees Juri Mišin ja liidu liige Sergei Kalinkin ning tallinlased Jevgeni Tomberg Eestis asuvate Venemaa Kaasmaalaste Ühingute Liidust ja veteranide organisatsioonide esindaja Aleksandr Jakušev, kirjutab Molodjož Estonii.

Kutse parlamendi arutlustele Moskvas sai ka Sillamäe aktivist, pensionäride ühenduse liider Esja Šur, kes saades teada toimuvast üritusest avaldas tungivalt soovi sellel osaleda.

Arutlustel “SRÜ ja Balti riikides alaliselt elavate Vene Föderatsiooni kodanike olukorrast, nende kaitsest ja toetamisest” kavatsevad narvalased tõstatada sellise teema nagu sotsiaalsete garantiide tagamine Eestis elavatele punaste passide omanikele. Mišini sõnul ei saa Jaanilinnas aastaid töötanud Narva elanikud pensionit Eesti ega Vene poolelt.

Samuti teeb narvalastele muret asjaolu, et Eestis elavad vene sõjaveteranid, samuti Leningradi blokaadi, Afganistani sõja ja Tšernobõli katastroofi üleelanutele ei ole tagatud need soodustused, mida kasutavad Venemaa elanikud. Samuti kavatsevad Eesti delegatsiooni liikmed pärida, miks ei täideta sõjapensionäre puudutavaid Eesti-Venemaa leppeid.

Samuti on narvalastel plaanis teha ettepanek, et Eestis elavad Venemaa kodanikud peavad olema esindatud Venemaa Riigiduumas.

Narvas elab ligi 24.000 ja Sillamäel 5000 Venemaa kodanikku. Terve Eesti peale kokku on neid umbes 130.000.