Tšurkini üks eesmärke on luua Eesti venelasi ühendav organisatsioon, kuid selleks peavad nad saama kultuuriministeeriumilt heakskiidu hakata koostama rahvusvähemusse kuuluvate ja kultuuriauto­noomiat soovivate inimeste nimekirju.

Ministeeriumile on esitatud varem üks taotlus venelastele kultuuriautonoomia andmiseks, kuid selle lükkas minister Laine Jänes tagasi, põhjuseks just võimetus tõestada, et üldse kedagi esindati.

Samal ajal andsid Päevalehega suhelnud uurimisorganid mõista, et Tšurkini taotluse taga võib olla lihtsalt soov vene valijate ees poliitilist profiiti lõigata — ühe nimena käis läbi Tšurkini seotus Dimitri Klenskiga.

Enda seotust projektiga Klens­ki ei kinnitanud, kuid tõdes enda kursisolekut. Samal ajal arvas Klenski, et ministeerium ei anna ka seekord venelastele võimalust kultuuriautonoomiat taotleda: „Kultuuriautonoomia annaks seadusliku aluse organiseerumiseks, kuid meie riigil on seisukoht — venelane olgu kuss.”

Rahvastikuministrina teemaga kokku puutunud Urve Palo sõnul on raske näha, mida kultuuriautonoomia juurde annaks, sest venelastele on ka täna tagatud riiklikult toetatav emakeelne põhiharidus, kultuuriseltside rahastamine ja rahvuslikus ringhäälingus venekeelsed uudised ja kultuuriseaded.