Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimiseks on vajalik, et Eesti valitsus selle uuesti riigikogusse saadaks. Venemaa president on seda duumale juba teinud, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Mõlema riigi jaoks oluline teema tuleb arutlusele ajal, mil kahe riigi vahelised suhted on pingelised. "Vene poolelt mõjutab seda lepet ennekõike sanktsioonide poliitika, milles ka Eesti osaleb. Mis puudutab Eesti suhtumist, siis on selge, et Eston Kohveri juhtum on väga dramaatiline meie kahepoolsetes suhetes. See, kuidas see hakkab mõjutama piirleppe ratifitseerimist, eks see selgub sügisesel poliitikahooajal," rääkis kaitseuuringute keskuse juht ja endine suursaadik Venemaal Jüri Luik.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige, riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson kinnitab, et turvalise ja korralikult väljaehitatud idapiiri saamiseks on täiel määral piirilepingu jõustamine hädavajalik.

"Üks näide on tõesti Eston Kohveri juhtum - tema röövimine Eesti territooriumilt-, aga ka näiteks kasvav pagulasprobleem on väga selgelt seotud meie idapiiri valvamise võimekusega," rääkis Mihkelson.

Piirileppe ratifitseerimist tehakse mõlemas rahva esinduskogus paralleelselt.

"Tõepoolest selline kokkulepe eelmise valitsuse ajast jäi, et liigutakse umbes tandemis," rääkis väliskomisjoni esimees, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Hannes Hanso. "Meil on olnud juttu, et sellel sügisel võiks selle teema käsile võtta. Küll aga ei ole me seda teemat arutanud koalitsiooni tasemel pärast Eston Kohveri süüdimõistmist," ütles ta.