Just ülerahvastatus on üks põhjus, miks hulk kinnipeetavaid ähvardas üleeile peksta puruks Tallinna vangla kambriaknad. Kinnipeetavad on pinges, sest täistuubitud kambris ei ole piisavalt õhku, soojad suveilmad lämmatavad.

Vangla juhtkond lasi kambriustesse puurida lisatuulutusavad, ventilatsioonisüsteemidest võeti ära kõik vahefiltrid, vangide jalutusaega värskes õhus pikendati. Mehed rahunesid ja lõpetasid Eesti moodsaima vangla kiviseinte vahel nälgimise.

Normaalse äraolemise suudaks Tallinna vangla tagada 600 kinnipeetavale, eile hommikul oli neid aga umbes saja võrra rohkem. Kriitiline piir on ületatud.

Patarei vanglast saabus paari nädala eest justiitsministeeriumi kiri, et neile rohkem eeluuritavaid ei saadetaks. Juhtkonna kinnitusel pole lihtsalt ruumi.

Kuidas olukord lahendada? Justiitsministeeriumi karistuse täideviimise talituse juhataja Rain Pent arvab, et see ei ole ainult vanglate probleem. Sellega, et anda suurele osale vangidest enneaegset amnestiat, pole Pent nõus. «Vangla on praegu kahjuks kui surnud ring, kus inimene pannaks ühte musta kotti, mille tagumine suu on väikse auguga. Kui vang sealt pääseb, siis jookseb ta kohe ringiga kotti tagasi,» lausus Pent. «Kui 1998. aastas suvel vabastati ennetähtaegselt suur hulk vange, siis juba paar kuud hiljem oli neist märkimisväärne hulk meie juures tagasi.»