Kindral Peter Wall, Briti kindralstaabi ülem ja maaväe juht, nimetas telefonivestluses ajakirjanik Toby Harndeniga Eesti kaitseväe ja kaitseministeeriumi tundlikkust Afganistanis haavata saanud või langenud sõdurite suhtes „vananenud vaatenurgaks" ning ütles, et „vaadates lääne süsteemi prillidega, on see ebaloogiline", kirjutab Eesti Päevaleht.
Briti maaväe juhi ajakirjanikule öeldud lause „The situation we're in is that the Estonian government don't really get this at all." täpne tõlge on, et Eesti valitsus ei saa olukorrale üldse pihta. Lihtsustatult võib seda aga tõlkida ka nii: Eesti valitsus on läänelike väärtuste osas ohmu.

Igal juhul on nüüd meie kõrged valitsusametnikud koos kaitseväe tippohvitseridega viimastel nädalatel taas arutanud võimalust, et praegu Lõuna-Afganistanis Briti juhtimise all teenivad Eesti kaitseväelased viia üle USA alluvusse.

„Jah, siin on põhjuseks usalduse, õigemini usaldamatuse küsimus," tunnistas üks kõrge kaitseametnik. „Ka mina ei usalda saata Eesti jalaväekompaniid Briti juhtimise alla, kui seal võidakse jalge alla tallata meie sõdurite mälestus ja nende sugulaste tunded ning pärast veel mõnitatakse, et eestlased on läänelikke kombeid mittemõistvad postsovetid."
Kuluaaridest on teada, et n-ö lipu vahetamisest Afganistanis on räägitud juba pikemat aega ning uue strateegilise partnerina nimetatakse just Ameerika Ühendriike. Seda ei varja ka mõned kaitse- ja välisministeeriumi ametnikud.

USA juhtimise all tegutses Eesti jalaväerühm ka Iraagi operatsioonil ning ameeriklased on jäänud Eesti kaitseväelaste kindlateks liitlasteks Afganistaniski.
„USA võimekus pakkuda lahingutoetust oma liitlastele, kes koos nendega Afganistanis opereerivad, on tunduvalt parem kui brittidel," ei varja kaitseväe ohvitserid. „Ameeriklaste alla minek oleks meie huvides, annaks meile juurde jõudu ja samuti kaitset. Ameeriklastega oleks sõjapidamine lihtsam."