Täna on Ukrainas ühel ja samal ajal nii peaminister Taavi Rõivas kui ka välisminister Keit Pentus-Rosimannus. Erandlikul kombel ootab seetõttu pealelõunal ees kohtumine Ukraina peaminister Arseni Jatsenjukiga, kus teisel pool lauda istub ühel ja samal ajal kaks Eesti valitsusliiget.

Homme kohtuvad peaminister Rõivas ja välisminister Pentus-Rosimannus samuti ühel ja samal ajal Ukraina presidendi Petro Porošenkoga.

Kohtumine leiab aset praktiliselt päev enne palju ootusärevust põhjustavat nn Normandia formaadi võimalikku tippkohtumist Kasahstani pealinnas Astanas, kus teed Ukraina kriisist välja peaksid arutama Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa riigi- ja valitsusjuhid.

Esmaspäeval toimus Berliinis sama riikide grupi välisministrite kohtumine. Ent küsimus on õhus, kas Astanas riigijuhtide tasemel ka kohtutakse, sest madalama astme varasemad kohtumised pole just Ukraina kriisi lahendamise osas edusamme toonud. Viimati tulid signaalid Saksamaalt, kus pandi kahtluse alla Astana kohtumise mõttekus, kui sellelt pole midagi võimalik oodata.

Ukraina ja Lääneriigid ootavad Moskvalt nn Minski rahuleppe vastuvaidlematut täitmist. Kuid viimastel päevadel on alates septembris sõlmitud leppe järel kehtestatud nn vaherahu asendunud taas Ida-Ukrainas hoopis teravamate relvakokkupõrgetega Kiievi valitsusvägede ja Donbassis võimutsevate grupeeringute vahel.

Rõivas saabub täna pealelõunal Kiievisse otse Gruusiast, kus on alates esmaspäevast kohtunud sealsete riigijuhtidega, kui ka aidanud Eestist kaasa sõitnud äridelegatsioonil edendada kahepoolseid kaubandussuhteid.

Pentus-Rosimannus jõuab samuti täna Kiievisse ja kohtub seal alustuseks oma Ukraina kolleegi Pavlo Klimkiniga.