Egiptuse üleminekuvalitsus ja armee on alates kolmapäevast kehtestanud üheks kuuks üleriigilise eriolukorra ning öise liikumiskeelu ajavahemikul kella seitsmest õhtul kuni kella kuueni hommikul, mida ka Eesti välisministeerium soovitab kodanikel tungivalt järgida.

"Kindlasti soovitame vältida meeleavaldusi ja rahvakogunemisi. Kui asukoha läheduses toimub meeleavaldusi, siis tuleks püsida oma hotellis või peatuspaigas. Jälgime koos meie saatkonnaga Kairos olukorda ning vajadusel täiendame või muudame hoiatusi ja soovitusi jooksvalt," ütles
välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind Delfile.

Eesti saatkond Kairos toimib praegu tavapäraselt

"Jälgime pidevalt arenguid ja ohuhinnanguid ning sellest tulenevalt teeme vajadusel edasisi otsuseid (vastavalt siis konsulaat sulgeda)," kinnitas pressiesindaja.

Välisministeeriumi väitel asub saatkond hetkel väga rahulikus piirkonnas Zamaleki saarel Niiluse jõe keskel, välisagentuuride sõnul on rahutuim orienteeruvalt kahe kilomeetri kaugusel Nasr City-s.

"Egiptuses viibimisest on meile teada andnud poolsada kodanikku, kellest enamik elab, töötab või õpib Kairos, Aleksandrias või Hurghadas. Jätkatakse tavapärase eluga, kuid arvestada tuleb öise liikumiskeeluga," ütles Lind.

Välisministeeriumist kinnitati, et kohaliku saadiku Paul Teesaluga ei ole hetkel võimalik ühendust saada, sest ta viibib puhkusel. Saatkonnatöötaja lisas Delfile, et suursaadik ei viibi Egiptuses.

Paet: edasine vägivalla laienemine võib tuua kaasa kodusõja ohu

Eesti välisminister Urmas Paet mõistis vägivalla kasutamise Egiptuse meeleavaldajate vastu protestilaagri laialiajamisel hukka ning kutsus üles edasisest vägivallast hoiduma.

"Oluline on hoiduda edasisest vägivalla levimisest, mis võib kaasa tuua kodusõja puhkemise," märkis Paet. "Egiptuse konfliktipooled peavad tegema pingutusi, et lahendada poliitilised lahkhelid rahumeelselt. Selleks on oluline alustada võimalikult kiiresti kõnelusi poliitiliste jõudude vahel," lisas välisminister.

Egiptuse reisiinfot soovitatakse jälgida välisministeeriumi kodulehelt ning järgida eriolukorrast ja öisest liikumiskeelust tulenevaid piiranguid.Hädaolukorral on võimalik konsulteerida välisministeeriumiga ööpäevaringselt abinumbril +372 530 199 99 või võtta ühendust saatkonnaga telefonil +20 22 738 4190!