Eelkõige 2005. aastal lahinguvalmiduse saavutava jalaväebrigaadi relvastuse täiendamiseks ostetava relvasüsteemi marki pole veel välja valitud, kirjutas Postimees.

Postimehe andmetel on kaitseministeerium tundnud huvi USA päritolu raketikompleksi Javelin hankimiseks.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko sõnul on Javelini nimi erinevates aruteludes esinenud, kuid mingeid ostu- või eellepinguid just selle süsteemi hankimiseks ei ole olemas.

“Vastavas turunišis tegutseb ka teisi pakkujaid,” nentis ta.

Tänavu aprillis hindasid Eesti kaitseametnikud kuni aastani 2008 juhitavate tankitõrje raketikomplekside ja rakettide ostmiseks kuluva summa esialgsete kavade kohaselt 800 miljonile kroonile.

Mikko sõnul on see pigem suurusjärk, mis kulub kokku nii tankitõrje- kui ka õhutõrjerakettide ostmiseks. “Kui palju on kavas tankitõrjerakettide komplekse osta, ei saa ma öelda,” nentis ta.

Euroopa relvaturul on keskmaa tankitõrjerakettide komplekside vallas juba pikemat aega tihe rebimine Iisraeli sõjatööstusettevõtte Rafaeli ning Ameerika ettevõtete Lockheed Martini ja Raytheoni vahel.

Esimese Euroopa riigina allkirjastas mullu detsembris lepingud Javelini ostmiseks Leedu, kes soetas 10 miljoni dollari ehk ligi 160 miljoni krooni eest 18 raketikomplekti ja 75 raketti.

1996. aastal Ameerika Ühendriikide relvastusse võetud Javelin suudab tootjate sõnul hävitada ükskõik millise tänapäevase lahingutanki.

Relvasüsteemi eeliseks peavad sõjandusasjatundjad seda, et esiteks on see teiste omataoliste kompleksidega võrreldes suhteliselt kerge, ligi 25 kilogrammi kaaluvat kompleksi suudab transportida ja käsitseda üksainus mees. Ka saab raketti tavapärasest erinevalt välja tulistada näiteks hoone sisemusest, sest selle põhimootor lülitub tööle alles stardikompleksist mitme meetri kaugusel.

Pärast lasu sooritamist võib sõdur positsioonilt kiiresti lahkuda, kuna rakett leiab varem kätte näidatud sihtmärgi iseseisvalt üles. Seejuures tabab Javelin soomusmasina või tanki kõige nõrgemat kohta katust. Raketikompleksi laskekaugus on 2,5 kilomeetrit.